El viceministre principal de Gibraltar, Joseph García, ha recorregut aquest dimarts al "govern feixista del general Franco" per defensar el dret d'autodeterminació per als gibraltarenys i reclamar un Brexit "assenyat" perquè, segons ha advocat, "la frontera" no pot tornar "a fer-se servir mai com una arma política", mentre que Espanya ha sostingut que es tracta d'una "ocupació il·legal".

García ha substituït Fabian Picardo davant de la Quarta Comissió de l'ONU, dedicada a la descolonització, durant la qual Espanya s'ha mostrat oberta al diàleg amb el Regne Unit sobre la qüestió de la sobirania del Penyal.

Actitud espanyola intransigent

"Espanya, insisteixo, està oberta al diàleg", ha remarcat l'ambaixador espanyol davant de Nacions Unides, Agustín Santos, que ha recordat la resolució 2429 de la XXIII Assemblea General de Nacions Unides que va demanar al Regne Unit, com a potència administradora, que posés terme a la situació a Gibraltar abans de l'1 d'octubre de 1969, i va declarar que el manteniment de l'esmentada situació és contrari als propòsits i principis de la Carta.

En aquesta línia, ha denunciat que la situació de Gibraltar és una ocupació il·legítima i una violació de la integritat territorial d'un estat membre de Nacions Unides que, a més, comporta implicacions negatives en les condicions socioeconòmiques dels habitants de les zones afectades.

"Mai no acceptarem aquesta ocupació, que és il·legal segons el Dret Internacional", ha recalcat Sants, que no obstant això ha traslladat el compromís d'Espanya per dialogar amb el Regne Unit sobre la sobirania del Penyal.

El vicepresident principal de Gibraltar, per la seva part, ha reclamat novament la retirada del Penyal de la llista de Territoris No Autònoms, de la qual forma part des de 1946, i ha denunciat que la demanda d'autodeterminació ha estat ignorada reiteradament. "Sembla com si no existíssim", ha postil·lat.

"Govern feixista del general Franco"

Durant la seva intervenció en Nova York, el viceministre principal de Gibraltar ha esgrimit la decisió del "govern feixista del general Franco" el 1969 de tancar la frontera d'Espanya amb Gibraltar per destacar que aquesta circumstància va fer "més fortes" als gibraltarenys, va consolidar "encara més" la seva identitat com a poble i va reforçar la seva resolució "de no renunciar mai" a la seva sobirania i el seu dret a l'autodeterminació.

"Les tàctiques de coerció van demostrar ser completament contraproduents", ha emfatitzat García, que ha reclamat que "la frontera no ha de tornar a fer-se servir mai com una arma política".

En aquest sentit, ha recordat que Gibraltar s'enfronta a finals de mes a la seva possible sortida de la Unió Europea com a conseqüència del Brexit, malgrat que una "aclaparadora majoria" dels gibraltarenys volen romandre en ella, i ha recorregut als acords pactats amb Espanya davant d'aquest escenari: quatre Memoràndums d'Entesa que inclouen medi ambient, tabac, cooperació en defensa de la llei i drets dels ciutadans, així com un Acord Fiscal.

"Resulta clar que amb bona fe i respecte mutu és possible trobar solucions positives", ha al·legat sobre això, per a continuació destacar que això redunda "en l'interès d'ambdues parts" com demostra, ha exemplificat, que Gibraltar sigui ja "un important motor econòmic" per a Espanya o que més de 15.000 persones visquin a Espanya i treballin en el Gibraltar, que a més adquireix béns i materials d'Espanya per valor de més de 1.500 milions d'euros a l'any.

"Un Brexit assenyat, ordenat i ben gestionat beneficiarà tots. Hem de garantir que els ciutadans i negocis siguin capaços de continuar amb les seves vides quotidianes", ha recalcat García, que ha conclòs: "Hem d'aprendre de les lliçons del passat".

Dret a l'autodeterminació

En aquesta línia, ha incidit en el dret del Penyal a reclamar la seva autodeterminació i ha al·legat que "els desitjos del poble de Gibraltar, expressats de manera lliure i democràtica, han d'estar per damunt de tot". "Avui dia, no hi pot haver cap altra alternativa", ha conclòs.

En qualsevol cas, ha recordat que el Dret Internacional obliga les Nacions Unides a "col·laborar" amb Gibraltar i s'ha posat a disposició de la Comissió i el Comitè dels 24 (Comitè Especial de Descolonització de l'ONU) per "treballar junts" amb l'objectiu de "garantir" la retirada de la llista de Territoris No Autònoms.