Pilotes fora. Tres escopeters dels Mossos d’Esquadra han declarat aquest dilluns al jutjat com a investigats per haver lesionat un jove amb un projectil de foam, que li va causar la pèrdua d’un testicle, en la protesta contra el Consell de Ministres del govern espanyol a Barcelona, el 21 de desembre de 2018. Els agents, que només han contestat al titular del jutjat d’instrucció 12 de Barcelona, i al seu advocat, han afirmat que van disparar els projectils perquè a la zona hi havia aldarulls i els llençaven objectes, però que no recorden haver ferit el noi, que llavors tenia 19 anys, segons fonts judicials. La fiscalia no ha assistit a l’interrogatori.

Sònia Olivella, advocada d’Irídia i que actua com acusació particular de l’afectat, ha afirmat aquest dilluns que “el noi no feia cap llançament ni provocava aldarulls, tal com es veuen en imatges aportades pels Mossos, i, per tant, es va fer una lesió molt greu quan el protocol no permet usar els projectils”. Ha afegit que insistiran en  la investigació per aclarir quin dels cinc escopeters investigats és l’autor de la greu lesió. Segons el protocol, ha precisat, només es pot disparar a un manifestant si aquest està posant en risc la vida o la integritat física dels agents o terceres persones.

Sense control ni traçabilitat del foam

Olivella ha assegurat que quan es va introduir els projectils de foam, per substituir les pilotes de goma el 2014, es va assegurar des de Mossos d’Esquadra que eren menys lesives i que la seva traçabilitat estava assegurada, fet -ha afegit- que "novament no és cert", ja que, en el cas d'aquest ferit, Mossos no ha aclarit l’autor ni la situació dels llançaments. Per això, l’advocada d’Irídia ha insistit que la comissió sobre el Model Policial del Parlament ha d’acordar la retirada de foam i un major control de l’actuació dels Mossos en ordre públic, tal com els va demanar Ester Quintana, divendres passat.

En el cas d’aquest jove, Irídia també ha destacat que dels cinc escopeters que s’ha identificat que van efectuar trets a la zona, un no anava identificat amb el NOP (Número d’Operatiu Policial), incomplint la Instrucció 6/2013 vigent.  Hi afegeix que, en el moment de presentar la querella, es va demanar que s’oficiés a la DAI (Divisió d’Afers Interns), per tal que fes un informe dels fets, identifiqués els agents i individualitzés l’autor del tret. Mossos d’Esquadra va aportar a la causa imatges enregistrades pel mateix cos del moment de la lesió, així com informes en què s’identifica a 5 agents escopeters, però s’ha conclòs que no és possible identificar l’autor del tret. Fins ara, havien declarat un dels agents identificats i la persona afectada.

Irídia insisteix que l’ús de foam, a més de lesiu “vulnera el dret fonamental de protesta". L'entitat ha assumit l’acusació en 6 casos més per impactes de projectils de foam (en total, 7 casos). I cinc d’ells, inclòs aquest, el foam ha provocat lesions molt greus.