comite federal psoe A Susana Díaz i a la resta de barons del PSOE –concretament, al president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, al d'Astúries, Javier Fernández, al del País Valencià, Ximo Puig, i a l'extremeny Guillermo Fernández Vara– no els fa por repetir les eleccions generals espanyoles. La presidenta andalusa és partidària de votar contra la investidura de Mariano Rajoy o de "qualsevol altre candidat del PP", alhora que qualifica d'“aventura" i "oportunisme" un pacte amb un partit –Podemos– que no renuncia a un referèndum a Catalunya com a condició per pactar. També ho apunta el document sorgit del comitè federal del PSOE del dilluns 28. Si el PSOE ni Rajoy ni cap candidat del PP pot ser investit –necessitaria forçosament el vot a favor o l'abstenció dels socialistes–, ni s'arriba a un acord de govern alternatiu amb Podemos i els partits nacionalistes –Ciutadans ha dit que no donarà suport a un govern amb Podemos–, no hi ha aritmètica parlamentària possible amb majoria suficient per governar. Cal convocar noves eleccions. https://twitter.com/sanchezcastejon/status/681512929255120896

Sánchez s'aferra al seient

No és clar si aquesta negativa a investir un candidat del PP i les dures condicions que els líders territorials socialistes han imposat per negociar amb Podemos són conseqüència natural o l'excusa per preparar la successió de Pedro Sánchez, que intenta aferrar-se a la secretaria general provant de posposar el Congrés que estava previst per a febrer. Sánchez argumenta que en aquest moment el partit estarà immers en les negociacions per formar un govern d'esquerres alternatiu al PP i remet la celebració del màxim òrgan de decisió dels socialistes "a la primavera". En qualsevol cas, ha avisat que es tornarà a presentar com a candidat a la secretaria general. De la seva banda, els secretaris regionals s'agafen als resultats electorals. A la resolució del comitè federal els han qualificat de "mal resultat que ens ha d'obligar a obrir una reflexió profunda que ens porti a millorar el nostre partit, la nostra estratègia i les nostres polítiques". D'aquí que al·leguin que l'actual secretari general no és el més adient per tornar a representar els socialistes en unes eleccions que es presenten com a inevitables. Tampoc no és cap secret que Susana Díaz aspira a agafar el relleu de Sánchez. Curiosament, arran dels resultats del 20D, allò que Albert Rivera va batejar en campanya com "Salvar el soldat Sánchez" des de la Moncloa, s'està convertint en tot el contrari. De fet, fins i tot el PP té ara la mirada posada no en l'actual secretari general, sinó en els barons del PSOE per conformar una "gran coalició". Malgrat que els pronòstics apunten al fet que en uns nous comicis el PSOE es dessagnaria per l'esquerra a benefici de Podemos, també és cert que, després de fer el possible per mobilitzar el vot fidel, han aconseguit resistir la tempesta a les principals comunitats on governen. Dins el partit consideren que el votant socialista tornarà a estar al peu del canó.

El PSC dins del temporal

Està per veure's com s'alinearan els socialistes catalans en aquesta pugna. Per una banda, la líder del PSC al Congrés, Carme Chacón, va comptar amb el suport de Susana Díaz quan es va enfrontar amb Alfredo Pérez Rubalcaba al Congrés de Sevilla el 2012 per liderar el partit. A més, va estar a punt de presentar-se de nou com a candidata i disputar la direcció del partit a Pedro Sánchez a les primàries del 2014. D'altra banda, Miquel Iceta, primer secretari del PSC, allunyat de Chacón dins del partit, va ser el candidat de consens entre els principals líders del socialisme espanyol –va tenir el suport tant de Pedro Sánchez com de Susana Díaz– quan es va presentar com a únic candidat a les primàries del 2014.