ERC demanarà que el vot del suplicatori als eurodiputats catalans Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, sigui secret per evitar pressions. Així ho ha afirmat l'eurodiputada republicana Diana Riba en un esmorzar informatiu organitzat pel Parlament Europeu i el Col·legi de Periodistes, on també ha defensat que d'aquesta manera es garantiria que membres d'altres partits no acceptessin aixecar la immunitat dels exiliats catalans i que poguessin votar més tranquils. Riba creu que alguns eurodiputats socialistes, però també populars i d'altres grups, podrien no acceptar el suplicatori.

L'eurodiputada d'ERC ha explicat que el procés del suplicatori, que la setmana que ve es comunicarà al plenari i començarà tots els tràmits, pot durar entre "quatre mesos i dos anys" en funció del cas, però ha vaticinat que aquest "no pot ser ràpid", ja que el comitè d'Afers Jurídics, que ha de fer un informe sobre el cas abans d'anar al ple, haurà d'estudiar la sentència del Tribunal Suprem. A més, ha explicat que és possible que alguns eurodiputats vulguin esperar que el cas arribi a instàncies europees, o com a mínim que sigui vist pel Tribunal Constitucional, per pronunciar-se.

"No entenc que pugui ser un procés curt amb la quantitat de documentació que hi ha. Si finalment és curt veurem què ha passat", ha afirmat. Des d'ERC asseguren que treballaran perquè s'entengui que el cas de Puigdemont, Comín o Ponsatí no és com un suplicatori normal i que es tracta d'un cas polític. En aquests moments, hi ha quatre o cinc casos més de suplicatori pendents a l'Eurocambra.

Canvi de presidència de la comissió d'Afers Jurídics

Per altra banda, Riba també ha avançat que demanaran el canvi de presidència del comitè d'afers jurídics europeus, que ha de tramitar el suplicatori i fer un informe sobre el cas d'Oriol Junqueras, ja que consideren que hi ha un "conflicte d'interessos" en ser de Ciutadans. O, com a mínim, que no pugui tractar el cas dels eurodiputats catalans. En aquest punt, la republicana també ha denunciat que aquesta comissió està "posposant" l'informe sobre si s'han vulnerat els drets d'aquests diputats en agafar les credencials.

Fa tres setmanes l'Eurocambra va presentar un informe sobre com havia estat el procés de recollida de credencials dels més de 700 membres del Parlament, però es va deixar fora el cas dels eurodiputats de JxCat, així com també el d'Oriol Junqueras, i es va informar que ja es faria un altre document posteriorment. Segons Riba, estan esperant que la justícia europea es pronunciï, un fet que des d'ERC no comparteixen perquè consideren que el comitè del Parlament ja és "competent" per veure si hi ha o no vulneració de drets. 

Finalment, Riba ha tornat a denunciar la retirada de l'acta d'eurodiputat a Junqueras, malgrat la sentència del TJUE del passat desembre, i ha anunciat que esperen un pronunciament d'aquest tribunal sobre el recurs abans de l'estiu.