Avui ERC ha aconseguit els millors resultats de la seva història en unes eleccions generals. El republicans han triplicat els resultats dels últims comicis, passant de 3 diputats a 9. Es situen així com a segona força a Catalunya, en uns comicis on solien estar en quarta o cinquena posició.

La candidatura de Tardà i Rufián ha irromput a les dues circumscripcions on no havien tingut mai representació. Els vots de Tarragona i Lleida han proporcionat un escó de cada una, que es sumen als dos de Girona i als cinc de Barcelona.

Aquests resultats tenen un altre efecte, més enllà de la segona posició a la graella. Situen a la formació com a referent del vot independentista a Catalunya. S’ha fet realitat el sorpasso a Democràcia i Llibertat, l’altra candidatura amb qui es dividien l’electorat sobiranista, que fa setmanes que es barallava a les enquestes.

Poca mobilització 'indepe'

Tot i això, la mobilització d’aquest electorat no ha estat tan alta com es preveia. “Hem de reconèixer que una part de l’independentisme no ha anat a votar” ha lamentat Joan Tardà durant la valoració al final de la nit electoral a El Born davant d'una mica més d'un centenar de militants. Tardà ha assenyalat dos possibles motius pels quals el vot independentista no ha anat a les urnes.

Per una banda, hi ha una part de votants que “mentalment ja ens considerem desconnectats”, ha dit. Per l’altra, ha recordat “un sector que històricament no se sent atret” per votar als comicis generals. Aquests factors han fet que els resultats “no siguin millors del que podrien haver estat”.

El cinturó roig no és groc

Els republicans han acceptat que una altra part del vot independentista ha optat per En Comú Podem, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona. La campanya d’ERC havia apostat clarament pel vot a aquesta zona, feu històric dels socialistes. Però el cinturó roig ha decidit tenyir-se més de lila que de groc.

Des d’ERC, es vol mostrar aquest escenari com una possibilitat de pacte amb la formació de Xavier Domènech. “Els esperem a partir de ‘ja’”, ha dit Rufián, i Junqueras els ha convidat a “fer el referèndum, que sí que és possible, viable i que sí que serveix”.

Conseqüències a JxSí

Un dels objectius d’ERC a aquestes eleccions era comprovar el poder real de la formació en solitari després d’aliar-se amb JxSí. El president del partit, Oriol Junqueras, ha estat l’encarregat de llegir els resultats en clau parlamentària catalana. Els seus 9 diputats han estat una gran notícia que animen a ERC a posar “més forces que mai en aquest projecte comú i gegantí”, segons ha dit.

Aquest impuls se suma “a altres amb qui hem compartit candidatures electorals”, en referència a CDC i JxSí, i “altres a qui hem convidat” a defensar la creació de l’estat català, en referència a En Comú Podem.

ERC agafa així la bandera de l'independentisme a Madrid, mentre que CDC, com a part de JxSí i amb Mas al capdavant, és el partit que de moment el lidera més a Catalunya. Cal veure com pot afectar aquesta nova balança a les negociacions per fer govern a la Generalitat i si canvia el paper que hi fa Junqueras.

Derrota de l’unionisme

Joan Tardà ha assegurat que avui Catalunya "ha derrotat l'unionisme". "Els unionistes a casa nostra han tret només 18 diputats", ha dit, comparant-ho amb la suma dels "independentistes i autodetrministes", que arriba fins als 29 diputats. D'altra banda, a les últimes eleccions, l’independentisme pur amb un programa en aquesta línia només tenia els 3 diputats d’ERC al Congrés. “Avui són 17, una suma mai vista”, ha destacat Junqueras.