En Marea i Podemos Galicia no han estat capaços, després d'una setmana d'intenses negociacions, de determinar avui si finalment compareixeran a les eleccions autonòmiques gallegues del proper 25 de setembre sota una única candidatura.

Aquesta mitjanit finalitza el termini per a la inscripció de coalicions amb les quals participar en els comicis gallecs, una fórmula legal que En Marea ha descartat des del moment en què es va articular com a partit instrumental en una assemblea constituent celebrada el passat 30 de juliol a Vigo, per la qual cosa Podemos hauria d'adherir-se respectant aquest concepte.

Així doncs, ambdues formacions estan obligades a negociar un nou model de confluència en qui, a aquestes hores, l'obstacle més important a salvar sembla, segons les declaracions dels membres d'ambdues parts, la fórmula jurídica amb què conformar la candidatura.

El mateix secretari d'Organització de Podemos, Pablo Echenique, s'ha desplaçat aquesta setmana fins a Galícia per provar de resoldre una qüestió que sembla enquistada.

I aquest mateix matí s'ha conegut la notícia d'una possible ruptura de les negociacions entre En Marea i Podemos després de la infructuosa reunió mantinguda ahir pels membres de les directives d'ambdues formacions, la qual es va prolongar fins i tot ben entrada la matinada.

Continuen les negociacions

Tanmateix, el mateix Echenique ha comparegut finalment aquest migdia, acompanyat per la diputada gallega de Podemos en el Congrés, Carolina Bescansa, i la secretària general de Podemos Galicia, Carmen Santos, per informar que les negociacions no només no s'han trencat, sinó que ambdós partits continuen tractant d'arribar a un acord.

L'escull més important per a la conformació d'aquesta candidatura única és, segons ha expressat Echenique, la fórmula jurídica amb què s'articuli, ja que des de Podemos defensen bé una coalició de partits –inviable pels terminis–, bé una "posició intermèdia" a la integració en el partit instrumental que demana En Marea directament.

Aquest és el missatge que ha defensat Carmen Santos en les últimes setmanes, en les quals s'ha mostrat partidària d'una opció similar a l'escollida per En Comú Podem, formació catalana en què participen, al costat de Podemos, diferents col·lectius cívics.

No obstant això, la coordinadora de En Marea no veu amb bons ulls aquesta opció, tal com s'han encarregat de manifestar els coneguts com a "alcaldes del canvi", Martiño Noriega (Santiago), Jorge Suárez (Ferrol) i Xulio Ferreiro (A Coruña), que han ofert una conferència de premsa aquesta tarda per explicar els seus motius.

Converses "fins al final"

En ella, malgrat deixar patent que continuaran les converses amb Podemos "fins al final", han explicitat que la integració del partit que lidera Pablo Iglesias és una condició imprescindible per a la confluència, ja que és una garantia d'igualtat entre tots els participants en la candidatura.

Mentrestant, En Marea i Podemos van assolint gradualment punts de consens, com la possible renúncia de Podemos al seu procés de primàries propi i l'acceptació de Luis Villares com candidat "de consens", després de l'oferiment de En Marea a establir un, en paraules de Jorge Suárez, "període de gràcia" per inscriure les seves candidatures en les primàries de la marea fora del termini prèviament establert.

Per aquesta raó, Xulio Ferreiro ha considerat que la possibilitat que Podemos i En Marea participin per separat en les eleccions gallegues és una "hipòtesi que ningú, en el dia d'avui, no pot contemplar", tenint en compte la voluntat de confluir d'ambdues parts.