Desokupa, condemnada. Una magistrada de Barcelona ha condemnat l’empresa de Daniel Esteve Martínez —la societat Conciencia y Respeto 1970, coneguda per Desokupa— a retirar un vídeo de les xarxes socials sobre una actuació d’aquesta empresa en una nau ocupada de Cornellà de Llobregat per haver vulnerat el dret a la imatge d’un activista, que hi sortia sense el seu consentiment. A més, Desokupa l’haurà d’indemnitzar amb 5.899 euros, segons una sentència, que ha avançat el diari Nació i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. Això no obstant, la magistrada del jutjat de primera instància  42 de Barcelona, com la Fiscalia, no admet que Desokupa hagi comès una intromissió al dret de l’honor de l’activista perquè —raona— tot i que surt la seva imatge en el vídeo, no se l'imputa cap il·legalitat, quan s’acusa els ocupants de perro flautes” i “ratetes”. La condemna no és ferma i es pot presentar recurs a l’Audiència de Barcelona.

L’empresa d’Esteve s’ha promocionat en les darreres conteses electorals. L’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va denunciar Desokupa per incitació a l’odi, quan va acusar-la de fomentar l’ocupació d’habitatges, en plena campanya de les municipals. L’empresa ha tornat a ser denunciada per ERC pel cartell contra Pedro Sánchez, Rufián i Colau.

Actuació en una nau a Cornellà

El vídeo de Desokupa que s’ha fet retirar per ordre judicial és sobre una desocupació d’una nau industrial de Cornellà de Llobregat, que una empresa va encarregar a Desokupa. I Desokupa va sostenir, al jutjat, que el va penjar a Instagram i Faceook, amb “finalitats de publicitat i comercial”. Daniel Esteve va espolsar-se responsabilitats i va afirmar que ell no va emetre les imatges, sinó la seva empresa, i que els comentaris que va fer en el vídeo s’emmarquen en la llibertat d’expressió.

“Bones tardes. Com m’agrada la nostra feina!! Comencem avui un operatiu a Cornella contra un col·lectiu de perro flautes que han okupat una nau, amenacen els veïns i entren a la seva propietat, cometent delictes (...) El millor de tot, quan arriben els mossos i després d’escoltar les 2 parts, ens donen permís per muntar en aquests dies el control d’accés”, hi diu el propietari de Desokupa en el vídeo, empresa que té més de mig miler de seguidors a les xarxes socials, segons la magistrada.

En la sentència, la magistrada no accepta que s’hagi lesionat el dret a l'honor a l’activista, tot i que surt la seva imatge i parlant a la càmera, perquè no l’identifica en concret. Sí que condemna Desokupa per vulnerar el dret a la mateixa imatge. Fins i tot, hi argumenta que, segons la jurisprudència del Tribunal Constitucional, “el consentiment exprés perquè es reprodueixi la imatge amb una determinada finalitat i àmbit no implica una genèrica i indiscriminada autorització perquè la seva imatge pugui ser produïda per tercers en qualsevol mitjà i context”.