Els catalans no fan una valoració positiva de la intervenció de l’Estat en la seva vida quotidiana, segons es desprèn de la darrera enquesta òmnibus encarregada pel Centre d’Estudi d’Opinió i que s'acaba de penjar a la pàgina web. Els ciutadans consideren excessiu i injust el dèficit fiscal, pensen que el Govern espanyol perjudica Catalunya pel que fa a les inversions en infraestructures, i creuen que la recentralització de l’Estat existeix i perjudica la vida dels ciutadans.

Segons aquesta enquesta, els catalans fan una equiparació entre competències i recursos del Govern català amb creació de lloc de treball. El 73,4 dels enquestats consideren que “si Catalunya tingués més competències i més recursos, hi hauria més treball”. Un 33,6% es declara molt d’acord i un 39,9, d’acord amb aquesta pregunta, mentre que només l’1,5 està “molt en desacord” i el 9,6 en desacord.

El 60,1% dels catalans consideren que “la quantitat de diners que recapta l’Estat i que no retorna a Catalunya en forma de serveis, prestacions i inversions és excessiva, més gran del que és just.

De fet, un 64,2 es mostra d’acord o molt d’acord que les administracions catalanes “passin a recaptar i decidir la distribució de tots els impostos que paguen els ciutadans i les empreses a Catalunya”. Mentre que un 69,6% consideren que s’hauria de modificar la distribució “que fa l’Estat del dèficit fixat per les institucions europees” per tal de donar “més marge a la Generalitat”.

Un 63,8% consideren que “el Govern espanyol pren decisions que perjudiquen la qualitat i la quantitat de les infraestructures públiques de Catalunya”.

El 66,6% pensen que les polítiques de l’Estat tenen un caràcter recentralitzador, i el 62,9% que aquesta “recentralització del Govern espanyol que vol recuperar competències que són de la Generalitat” és “perjudicial per als ciutadans” de Catalunya.

L’enquesta òmnibus va acabar el treball de camp el mes de maig i s’ha penjat al web del CEO amb data de divendres passat, 5 d’agost. L’objectiu és “obtenir informació demoscòpica sobre la situació actual i l’impacte de les polítiques que es duen a terme” i es va fer a partir de 1200 entrevistes.

L’enquesta recull informació sobre un ventall molt ampli de qüestions que van des dels hàbits de consum, ús dels transports públics o satisfacció amb el funcionament del sistema sanitari.

Dificultats per arribar a fi de mes

D’aquest estudi es desprèn, per exemple, que el 70,4% dels enquestats estan d’acord o molt d’acord que tenen dificultats per arribar a final de mes; el 86,6% estan molt o bastant preocupats sobre la sostenibilitat del sistema espanyol de pensions; i que el 69,9% dels catalans són partidaris d’adaptar l’horari laboral de Catalunya als horaris europeus.

En general, hi ha una sensació alta de seguretat –quan se’ls demana als enquestats si se senten segurs caminant sols per un carrer fosc o de nit, el 74,7 situen entre el 7 i el 10 sobre 0 la sensació de seguretat-. No obstant, un 54,4% considera que són molt o bastant freqüent les agressions sexuals a menors tot i que majoritàriament -85,3%- no en tenen coneixement directe de cap cas.

La Generalitat ha d’incrementar els impostos a la gent que disposa de més ingressos o patrimoni, segons el 76,7 dels enquestats. Pel que fa al sistema sanitari, el 82,8% dels catalans estan d’acord o molt d’acord que “tots els ciutadans de Catalunya, independentment de la seva situació administrativa, tinguin dret en condicions d’igualtat i gratuïtat” a la sanitat pública, mentre que el 58,1% està en desacord o molt en desacord que “operadors privats amb ànim de lucre” participin en l’assistència sanitària que presta el Servei Català de la Salut.

Els enquestats es mostren clarament en desacord, 79,9%, amb la possibilitat d’impulsar noves infraestructures de comunicació si cal finançar-se a través de peatges. Mentre que, tot i les crítiques a la presència de turistes, especialment a Barcelona, el 79% pensen que el turisme ha de ser un sector estratègic per Catalunya.