La democràcia espanyola serà fortament contestada a nivell internacional. Aquesta és la dura advertència que fa l’Institut Elcano, think tank de referència del govern espanyol, en el seu darrer informe Espanya al món el 2018: perspectives i desafiaments. Concretament vaticina que, durant aquest any, “guanyarà força en àmbits minoritaris però rellevants de l’opinió pública internacional el qüestionament de la qualitat de la democràcia espanyola o la necessitat de mediar en el conflicte”.

En el seu estudi anual, l’Institut Elcano assenyala que justament la “situació conflictiva” a Catalunya “continuarà marcant l’activitat de la diplomàcia espanyola” durant el 2018. En aquest sentit, argumenta que, malgrat que la reiteració dels fets es pot descartar, “la retòrica independentista continua inflamada i no cessarà la convulsió social”.

En aquest punt és on llança una advertència dirigida al govern de Rajoy: “Encara que el Govern [espanyol] ha tingut fins a la data un èxit gairebé total a l’hora d’obtenir suports oficials de la comunitat internacional a la integritat territorial i el respecte a la Constitució, també s’ha constatat durant la tardor i l’hivern que el punt dèbil de la resposta governamental al procés sobiranista era l’absència d’una estratègia de comunicació”. Avisa que el relat independentista “s’està escorant cap a la tesi de la suposada falta de llibertat i pluralisme”.

En paral·lel a això, el think tank assegura que “l’energia que [el govern espanyol] hagi de dedicar a això limitarà l’atenció a la resta d’una agenda complexa, frustrant oportunitats de major pes exterior d’Espanya i condicionant en part les relacions bilaterals amb determinats països”.

Això tindria efectes desoladors per a la imatge espanyola al món, segons l’Elcano. “Si el conflicte català danya el prestigi internacional d’Espanya, s’estaria alterant a més una tendència a la millora progressiva de la imatge exterior després del descens dels anys de la crisi”, sosté.

L’estudi posa xifres a aquesta degradació de la imatge internacional d’Espanya. L’Institut Elcano assenyala que aquesta podria veure’s afectada entre els països del G-8 (Alemanya, Canadà, EUA, França, Itàlia, Japó, Regne Unit i Rússia) i els de l’Amèrica Llatina, amb una caiguda d’entre el 3% i el 5%. Aquest fet seria una disrupció en la tendència positiva de la valoració exterior de l’Estat espanyol.

 

Finalment, també fa referència a l’aplicació de l’article 155, que ha tingut efectes sobre el “panorama polític i parlamentari general”. No només se n’ha beneficiat Ciutadans en els sondejos, sinó que també bloqueja l’activitat política, amb les reticències mostrades pel Partit Nacionalista Basc.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat