La democràcia espanyola serà fortament contestada a nivell internacional. Aquesta és la dura advertència que fa l’Institut Elcano, think tank de referència del govern espanyol, en el seu darrer informe Espanya al món el 2018: perspectives i desafiaments. Concretament vaticina que, durant aquest any, “guanyarà força en àmbits minoritaris però rellevants de l’opinió pública internacional el qüestionament de la qualitat de la democràcia espanyola o la necessitat de mediar en el conflicte”.

En el seu estudi anual, l’Institut Elcano assenyala que justament la “situació conflictiva” a Catalunya “continuarà marcant l’activitat de la diplomàcia espanyola” durant el 2018. En aquest sentit, argumenta que, malgrat que la reiteració dels fets es pot descartar, “la retòrica independentista continua inflamada i no cessarà la convulsió social”.

En aquest punt és on llança una advertència dirigida al govern de Rajoy: “Encara que el Govern [espanyol] ha tingut fins a la data un èxit gairebé total a l’hora d’obtenir suports oficials de la comunitat internacional a la integritat territorial i el respecte a la Constitució, també s’ha constatat durant la tardor i l’hivern que el punt dèbil de la resposta governamental al procés sobiranista era l’absència d’una estratègia de comunicació”. Avisa que el relat independentista “s’està escorant cap a la tesi de la suposada falta de llibertat i pluralisme”.

En paral·lel a això, el think tank assegura que “l’energia que [el govern espanyol] hagi de dedicar a això limitarà l’atenció a la resta d’una agenda complexa, frustrant oportunitats de major pes exterior d’Espanya i condicionant en part les relacions bilaterals amb determinats països”.

Això tindria efectes desoladors per a la imatge espanyola al món, segons l’Elcano. “Si el conflicte català danya el prestigi internacional d’Espanya, s’estaria alterant a més una tendència a la millora progressiva de la imatge exterior després del descens dels anys de la crisi”, sosté.

L’estudi posa xifres a aquesta degradació de la imatge internacional d’Espanya. L’Institut Elcano assenyala que aquesta podria veure’s afectada entre els països del G-8 (Alemanya, Canadà, EUA, França, Itàlia, Japó, Regne Unit i Rússia) i els de l’Amèrica Llatina, amb una caiguda d’entre el 3% i el 5%. Aquest fet seria una disrupció en la tendència positiva de la valoració exterior de l’Estat espanyol.

 

Finalment, també fa referència a l’aplicació de l’article 155, que ha tingut efectes sobre el “panorama polític i parlamentari general”. No només se n’ha beneficiat Ciutadans en els sondejos, sinó que també bloqueja l’activitat política, amb les reticències mostrades pel Partit Nacionalista Basc.