Munté

Una de les quatre taules de treball més intenses entre la CUP i JxSí és la que intenta bastir el pla de xoc social, un pilar bàsic de la negociació de la investidura. "Fem reunions maratonianes de fins a quatre hores seguides", asseguren a El Nacional negociadors d'ambdues formacions. La CUP i JxSí tenen coll avall que aquest pla de xoc és absolutament indispensable per cosir un acord d'investidura i marcar el tempo.

La CUP considera que presentar aquest acord al Parlament és el "mascaró de proa" del pacte per formalitzar Govern i dibuixar el seu full de ruta. "És imprescindible per tancar un acord marc", afegeixen fonts cupaires. El seu plantejament inicial es configura en les 39 mesures concretes d'urgència que ja han posat sobre la taula.

Arrel social del procés

"Hi ha una pressa relativa, és ritme de marató, costa molt però no es pot parar, hem d'anar fent a ritme sense perdre fons", explica un dels negociadors. "Aquest pla serà la mesura amb què molta gent podrà copsar el fonament d'arrel social del procés i, per tant, s'ha de fer bé, molt bé, malgrat la contingència de no tenir un euro", expliquen amb rostre seriós els sastres del que ha de ser el "vestit social" tangible del procés.

En aquesta taula s'hi asseuen Toni Comín, Neus Munté i Lluís Llach, per part de JxSí, amb suport extern de Pere Aragonès, i dos pesos pesants de la CUP, Eulàlia Reguant i Josep Manel Busqueta, amb la logística del comitè d'estratègia cupaire, que filtra i organitza la informació que reben els negociadors per orientar les converses.

Calaix eixut

"La principal contingència que tenim és que no hi ha un euro!", expliquen fonts de les dues bandes. "Anem lents, costa molt elaborar un projecte de xoc social sense recursos i amb el calaix eixut", afegeixen. "A poc a poc, tots ens anem conscienciant de la situació i constatem que hi ha coses que no es poden fer, quan no es pot no es pot i no és per falta de ganes", apunten tant negociadors de JxSi com de la CUP a aquest diari.

La intensitat i el detall de les reunions ha fet baixar a l'arena de la negociació el secretari general del Departament d'Economia, Albert Carreras, número dos i home de màxima confiança del conseller Andreu Mas-Colell. En una densa reunió, Carreras va aportar la documentació del departament amb els magres números de la caixa de la Generalitat, per tal que els negociadors cupaires es fessin una idea de la magnitud de la tragèdia, segons ha pogut saber El Nacional. També Aragonès ha participat en algunes de les trobades.

"És molt difícil trobar recursos per a un pla de xoc social sense haver de fer malabarismes comptables", admeten els cupaires que, per sobre de tot, volen un pla realista i tangible d'aplicació immediata. Un objectiu que comparteixen els negociadors de Junts pel Sí, situats en l'ala més esquerrana de la coalició.