La coordinadora general del partit hereu de CDC, el Partit Demòcrata Català, Marta Pascal, i el portaveu de la formació al Senat, Josep Lluís Cleries, presentaran aquest divendres un recurs al Tribunal Constitucional contra la decisió de la Mesa del Senat d'impedir-los constituir grup parlamentari propi en aquesta legislatura.

La Mesa del Senat, amb majoria absoluta del PP, va prendre el passat 1 d'agost aquesta decisió i els quatre senadors de CDC van passar a formar part del Grup Mixt al costat d'altres 12 parlamentaris (ara, també al costat de Rita Barberà, que ha deixat el PP).

El partit català havia tractat d'evitar aquesta situació mitjançant el préstec de senadors d'altres partits, una pràctica habitual a la cambra alta que en aquesta legislatura li permet per exemple al PNB tenir grup, gràcies a la cessió de quatre senadors del PP. Els 'prestats' tornen uns dies després al seu grup d'origen.

El Reglament del Senat exigeix ​​un mínim de deu components per formar grup propi; CDC es va quedar només amb quatre senadors després de les eleccions de juny, per la qual cosa necessitava sumar 6 més i va buscar l'ajuda d'altres formacions. La va obtenir d'ERC, Coalició Canària, Bildu i l'Agrupació Socialista Gomera, disposats a prestar-li aquests senadors.

Però la Mesa va rebutjar la proposta. El seu vicepresident primer, Pedro Sanz (PP), va explicar que el grup que pretenia formar CDC "més aviat semblava un grup mixt" per la varietat de components. Va reconèixer que hi ha dos precedents en anteriors legislatures en què es va permetre a partits amb quatre senadors formar grup, però que la intenció de la Taula és acabar amb aquesta pràctica que, segons el parer d'aquest òrgan, vulnera el Reglament.

Sanz va exposar que acceptar el grup parlamentari de Convergència obria la porta a fer el mateix a altres formacions en situació similar. Per exemple, Ciutadans compta amb tres membres al Senat i podia també intentar recórrer a set parlamentaris d'altres partits per sortir del Grup Mixt al que està. "Calia posar límit a aquesta situació", ha insistit el vicepresident de la Cambra.

Per a la decisió, la Mesa del Senat va comptar amb un informe dels serveis jurídics que insistia en els precedents de situacions similars, però que reconeixia que la decisió última estava en mans de l'òrgan de control de la Cambra, que ha de guiar-se pel Reglament. "Era un frau al Reglament i la Mesa podia ser còmplice", va insistir Sanz al seu dia.

El vicepresident va assegurar que els arguments jurídics van ser els fonamentals per prendre aquesta decisió i va garantir que si Convergència hagués comptat amb sis senadors, com el PNB, no hi hagués hagut cap problema.

No obstant això, el que va ser president de la Rioja va admetre que hi ha altres motius polítics que "també hi són", ja que no es tracta del "millor moment" per a "saltar-se les normes" en una cambra territorial com és el Senat.