El Parlament defensa la naturalesa política de la resolució aprovada el passat 9 de novembre que declara iniciat el procés per a la creació de l’Estat català i adverteix el Tribunal Constitucional sobre l’intent de “control” del debat parlamentari. “Una progressiva ampliació del control judicial sobre el poder polític entranya el risc de suplantar el poder dels representants del poble pel govern dels jutges”, adverteix.

Així s’expressa la Cambra catalana a través de les al·legacions que ha presentat davant del Tribunal Constitucional en resposta a la providència en què s’accepta el recurs del Govern espanyol contra el text pactat entre Junts pel Sí i la CUP i, per tant, se suspèn la resolució.

Majoria suficient

Les al·legacions recorden que la resolució és fruit de les propostes que es van presentar a les eleccions del 27S, que han obtingut “majoria suficient” per iniciar aquest procés i que va ser aprovada a la Cambra en virtut de la funció d’impuls polític d’aquesta. En aquest sentit destaca que es tracta d’una resolució de naturalesa “estrictament política”.

“La força externa d’aquesta mena d’actes parlamentaris es limita a una simple instrucció indicativa per la qual es manifesta més una aspiració i desig que no pas una disposició vinculant”, puntualitza el text que també recorda que la Constitució no estableix límits al debat polític.

A partir d’aquests argument, insta al Tribunal Constitucional a reconsiderar la doctrina que va imposar en acceptar la impugnació de la declaració sobiranista, el març de l'any passat. Adverteix que aquesta reconsideració resulta “indispensable per preservar l’equilibri entre les institucions” de manera que es garanteixi que el Parlament pot exercir les seves funcions sense que hi interfereixi el TC si no hi ha requisits de raó judicial que ho legitimi.

Control del debat parlamentari

“Si no fos així, seria tant com admetre l’existència d’un control sobre el mateix exercici lliure de la funció parlamentària d’impuls polític”, adverteix. Això provocaria un resultat “constitucionalment censurable”, atès que el Constitucional irrompria en un espai de debat parlamentari que li ha de “quedar vedat”.

El Parlament insta en aquest sentit al TC a un autocontrol per evitar “que s’extralimiti i envaeixi l’esfera pròpia d’actuació del Parlament". “Està aquí en joc una de les qüestions capitals que es planteja a l’Estat constitucional contemporani, la relació entre la justícia constitucional i la representació popular.

El document recorda que el Parlament gaudeix d’una “legitimitat democràtica que no és equiparable a la legitimitat del TC” i adverteix que no es pot judicialitzar una resolució del Parlament amb una voluntat de "control preventiu".