El xàfec que a primera hora d'aquest dimarts queia implacable sobre Barcelona s'ha convertit en el fons perfecte per al darrer capítol -de moment- de la tempesta que castiga l'acord de JxCat i ERC al Parlament, que al migdia ha deixat Carles Puigdemont i els diputats empresonats del seu grup sense vot al ple i a l'independentisme sense majoria a la Cambra. La resposta del Govern ha consistit en intentar construir un mur protector al voltant de la plaça Sant Jaume per mantenir el palau de la Generalitat a recer dels torpedes que ressonen a la Ciutadella.

"Som dins d'una situació extremadament complexa, tots hem de fer el màxim esforç d'empatia per a entendre el posicionament d'uns i altres", ha reclamat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, després de descartar que la darrera sacsejada -ni les que han de venir- hagin d'afectar l'estabilitat del Govern.

L'executiu de Quim Torra ha complert aquest dimarts al peu de la lletra l'objectiu que s'havia imposat. La crisi no ha entrat a la sala del Consell Executiu. Ha esperat pacient al pati dels tarongers. S'ha deixat sentir a les trobades prèvies i posteriors a la reunió del gabinet que han mantingut representants dels dos grups per intentar esvair els núvols. I punt.

De bon matí, JxCat reclamava explicacions sobre els silencis dels republicans al Parlament, mentre s'esperava saber quina seria la resposta del president de la Cambra, Roger Torrent, a l'advertiment dels lletrats contraris a la delegació de vot de Puigdemont i els diputats Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull. Els responsables del grup consideraven que l'assumpció de l'informe per part d'Esquerra estava cantat, asseguren que així ho indicaven els silencis republicans en els grups de whatsapp compartits on els interrogants de JxCat quedaven sense resposta.

Els lletrats havien advertir la vigília que la delegació de vot que demana JxCat per a Puigdemont i els diputats empresonats no respon de manera adequada a la interlocutòria de Llarena ni a l'acord del ple del 2 d'octubre sobre la designació de diputats per assumir les funcions dels encausats. La Mesa prevista per a les 12h havia de concretar resposta.

Fins que s'ha reunit l'òrgan de govern de la Cambra, no s'ha pogut confirmar que l'independentisme havia perdut la majoria al ple i l'esquerda entre els socis de Govern s'havia consumat. Fonts de JxCat asseguraven que havien hagut de frenar una compareixença pública del president del Parlament, Roger Torrent, prèvia a la reunió de la Mesa, per anunciar la decisió. Si no se'ls havia comunicat a ells prèviament, s'havia de comunicar a la Mesa, han reclamat.

A tot això, abans del migdia la tempesta escampava a Barcelona. I es desencadenava amb fúria a les xarxes. Ha estat després que ERC fes públic un comunicat. "No podem situar el Parlament en una situació de col·lapse", s'assegurava en el text d'ERC en un advertiment a JxCat perquè delegués les funcions dels seus diputats encausats, i que s'ha conegut mentre la Mesa estava reunida i quan faltaven tres quarts d'hora per començar la roda de premsa del Govern.

Mentre responia a les preguntes de la roda de premsa, Artadi va saber pels periodistes que la Mesa havia segellat amb una votació el trencament entre JxCat i ERC. JxCat havia quedat atrapada en una pinça entre els seus socis d'Esquerra i el PSC. Puigdemont i la resta de diputats del grup empresonats s'acabaven de quedar sense vot a l'hemicicle.

Just a aquella hora, el diputat Toni Morral sortia de la presó de Lledoners i trucava als responsables del grup per advertir-los que duia un document "molt potent" signat pels presos i per Puigdemont i datat a Waterloo i Lledoners. "Manifestem i demanem respecte per la decisió que els altres diputats encausats pel Suprem hagin pogut prendre. De la mateixa manera demanem que la nostra decisió sigui també respectada", es reclama en el text escrit amb retolador negre que ràpidament ha estat enviat a través de xat de premsa del grup.

Els presos han volgut aportar també el seu particular blindatge per a les parets del Govern. La veu dels presos polítics és, ara per ara, l'argamassa més potent per tapar les esquerdes que espeteguen als despatxos del Parlament. "Estem convençuts que la majoria de 61 escons permetrà de mantenir l’actual Govern i seguir impulsant el projecte republicà", han proclamat.

Quan a les tres de la tarda el ple del Parlament es va posar en marxa, el president, Roger Torrent, i el vicepresident, Josep Costa, un al costat de l'altre, semblaven separats per una paret de gel entre els dos que convertien el mur de Jocs de Trons en un envà de la casa de fusta dels tres porquets. Així han estat durant tot el ple, mentre els grups independentistes perdien onze votacions, entre les resolucions pròpies que han caigut i les de l'oposició que han prosperat. Fins i tot el Rei ha salvat el coll aquest dimarts a la Ciutadella, després que els Comuns s'han sumat a la resta de l'oposició per aturar la reprovació que havia carregat JxCat, ERC i la CUP.

Després de deixar reposar pacientment la seva interlocutòria durant tot l'estiu, el jutge Pablo Llarena ha aconseguit en aquesta tardor sorprenentment plujosa eixamplar l'esquerda que va obrir el mes de juliol en l'independentisme. A Madrid sempre han pensat que era qüestió de temps. Ho sap tothom i és profecia, com diria el poeta.