El Govern ha aprovat en la seva reunió d'avui les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica que ha de servir com a base per garantir la sobirania energètica. Per fer possible el Pla, se subratlla que Catalunya haurà d'assumir les competències plenes en aquesta matèria. El document, que ha estat consensuat amb els agents social i amb el sector, ha de servir per fixar el nou model energètic de Catalunya i, a partir d'ara, serà enviat al Parlament per a la seva presentació i debat amb els grups. 

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que "l'objectiu és avançar cap a un model en què tota l'energia sigui a partir de fonts renovables". Amb tot, ha recordat que avui el 54% de l'electricitat que es consumeix a Catalunya és d'origen nuclear, mentre que al conjunt de l'Estat és el 20%.

El titular d'Empresa ha explicat que aquesta transició s'haurà de fer hi hagi o no independència, tot i que ha admès que amb les competències actuals no es pot dur a terme tal i com està dissenyat, atès que hi ha qüestions sobre les quals no té competències la Generalitat.

El model preveu que la transició energètica es financiï amb fons públics (també de la UE) i a través d’una nova fiscalitat energètica i ambiental que gravi el consum d’energia en funció tant de les seves emissions contaminant com del volum de consum, a més de contemplar la col·laboració públic-privada. Defensa menys dependència de l’exterior -que actualment se situa en el 75% de l’energia que es consumeix- i més descentralitzada.

Baiget, que s'ha encarregat de presentar el pacte en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, ha explicat que el document aprovat pel Govern es basa en set eixos: garantir l'accés a l'energia; l'abastament energètic amb qualitat; el màxim nivell d'estalvi i d'eficiència energètica; maximitzar la utilització de les energies renovable; fomentar la innovació energètica; la democratització de l'energia i participació de la societat en el nou model energètic; i exercir les competències plenes en matèria d'energia.

En el capítol de les energies renovables, el pacte proposa impulsar un marc regulador que fomenti l'autoconsum a partir de renovables, una fiscalitat que permeti el finançament d'aquestes polítiques públiques i treballar per "aprofitar els diferents recursos renovables de què disposa el país".

Perquè aquest model sigui possible, caldrà, segons el document que ha presentat el Govern, "que les institucions catalanes puguin exercir competències plenes en matèria d'energia en el marc de la UE".