El ple del Senat que aprovarà el permís sol·licitat pel Govern espanyol per aplicar diverses mesures a Catalunya tindrà lloc el divendres 27 d'octubre al matí, a les deu, de manera que el Consell de Ministres setmanal que habitualment comença a aquella hora es reuneixi a la tarda, conclòs el ple, i les faci ja efectives.

Segons han informat fonts parlamentàries, així conclourà la tramitació a la Cambra Alta dels procediments a l'empara de l'article 155 de la Constitució per als quals el Govern demana permís al Senat. L'autorització està assegurada amb els vots de PP (149 senadors), PSOE (62), Ciutadans (3), UPN (1) i Fòrum (1), el 81 per cent de la Cambra Alta. Es dona per segura la presència del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en aquest ple del dia 27.

La Mesa del Senat s'ha reunit aquest dissabte per donar entrada a les mesures aprovades pel Consell de Ministres i ho ha fet amb el vot a favor dels quatre membres del PP, els dos del PSOE i el vot en contra de la representant del PNB, contrari a l'aplicació del 155 a Catalunya.

S'ha confirmat que la comissió que debatrà l'assumpte es constituirà dimarts a les 13 hores i que donarà un termini fins dijous al matí a Carles Puigdemont, president de la Generalitat, perquè presenti al·legacions o fins i tot vagi al Senat a defensar-se.

Serà el temps que transcorri entre la reunió de la comissió de dimarts i la sessió convocada per a dijous, a les 12 hores, de la ponència que decidirà ja el dictamen definitiu a favor o en contra de les mesures (a porta tancada, com totes les ponències). Aquest dictamen encara tornarà a ser debatut en la comissió dijous a la tarda, a les cinc, i s'enviarà ja al ple de divendres al matí.

El ple donarà autorització al Govern perquè executi les mesures per a les quals ha demanat permís, la qual cosa podrà per tant passar quan acabi la sessió el Senat, divendres a la tarda.

Un nou termini a Puigdemont

El vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz, ha comparegut en roda de premsa després de la Mesa d'aquest dissabte per explicar el procediment i per deixar clar que la Cambra Alta no pot ja parar la tramitació del que li sol·licita el Consell de Ministres. És a dir, seguirà endavant fins a desembocar al ple de divendres.

La comissió que discutirà l'assumpte serà finalment una barreja de la Comissió General de Comunitats Autònomes i de la Constitucional i estarà formada per 27 senadors com qualsevol comissió ordinària: 15 del PP, sis del PSOE, 2 d'Units Podem i un de la resta, ERC, PNB, PDeCAT/CC i Grup Mixt.

Els partits tenen de termini fins dilluns per registrar els seus representants, entre els quals estaran amb seguretat els portaveus de tots els grups tret del d'Unidos Podemos, Ramón Espinar, que no és membre de cap de les dues comissions que es barrejaran. Hi ha tanmateix la possibilitat que el seu grup decideixi canviar algun dels seus membres i permeti la presència d'Espinar.

Aquesta comissió es reunirà dimarts a les 13 hores i obrirà un termini perquè Puigdemont presenti al·legacions o fins i tot vagi al Senat, ell mateix o un representant. Dijous, a les 12 hores, es reunirà una ponència per estudiar ja un dictamen; les ponències són grups de treball de menor mida que es reuneixen a porta tancada. Les seves conclusions passaran de nou a la comissió, prevista per a aquell mateix dijous a la tarda.

Un ple amb Rajoy

El dictamen haurà encara de ser de nou debatut al ple que se celebrarà divendres a partir de les deu. Allà també es podran discutir els vots particulars que poden presentar els grups que no estiguin d'acord amb el dictamen de la comissió.

Encara que no hi ha confirmació oficial del Govern, diferents fonts parlamentàries asseguren a Europa Press que el president, Mariano Rajoy, anirà al ple per defensar les mesures per a les quals sol·licita permís al Senat.

Serà una sessió llarga en la qual hi podrà haver dos torns d'intervenció a favor i altres tants en contra, a més que intervinguin els portaveus i fins i tot dels anomenats grups territorials, constituïts dins dels grups parlamentaris entre els senadors d'una mateixa comunitat autònoma.

Sense sessió ordinària

La Mesa ha acordat també l'ajornament del ple ordinari previst per a dimarts i dimecres, a petició del PP. Pedro Sanz ha volgut subratllar l'excepcionalitat d'aquesta tramitació, "que és la primera vegada que es posa en marxa", i la necessitat que el Senat posi a disposició d'aquest assumpte "tots els mitjans".

La suspensió del ple permetrà que la comissió pugui treballar amb "flexibilitat", ha explicat Sanz, si en un moment donat necessita convocar una reunió o si es donés el cas que Puigdemont acceptés comparèixer. El reglament no permet que les comissions se celebrin alhora que els plens, així que aclareix el calendari.

Es mantindrà, tanmateix, la celebració de la Junta de Portaveus i la Taula ordinàries de dimarts al matí. Tindran com a objecte convocar i ordenar el ple del dia 27.