El 82% dels catalans consideren que “els diputats han d’obeir en tot moment la voluntat del poble” i el 75,8% pensen que “es fa un mal ús de la justícia quan aquesta s’utilitza per resoldre problemes polítics i de confrontació política”.

Aquestes són dues de les conclusions de la segona onada de l’enquesta Òmnibus d’aquest any que avui s’ha penjat al web del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) del Govern. L’enquesta es va realitzar, a partir de 1.200 entrevistes, entre el 2 i els 23 de juny.

Segons el resultat d’aquest sondeig, un 32,3% dels enquestats està molt d’acord i un 49,7 d’acord amb l’afirmació que els diputats han d’obeir “en tot moment la voluntat del poble”. El 8,9 no hi està ni d’acord ni en desacord i el 6,2, hi està en desacord.

En aquest mateix apartat, un 68,3% es mostren molt d’acord i d’acord en el fet que “el poble, i no els polítics, hauria de ser qui prengui les decisions polítiques més importants”.

Judicialitzar la política

En l’apartat de Justícia, i en ple debat sobre les denúncies del Govern contra la judicialització de la política, un 30% dels enquestats es mostra molt d’acord i un 45,8% d’acord davant l’afirmació que “es fa un mal ús de la justícia quan aquesta s’utilitza per resoldre problemes polítics i de confrontació política”. Per contra un 11,2 es declara en desacord.

Política exterior

Aquesta segona onada de l’Òmnibus interroga també sobre la política exterior del Govern de la Generalitat. Un 54,7% dels enquestats considera que el Govern ha de tenir una política exterior pròpia, i un 30,7, que no; el 62,5% veu pertinent que desenvolupi una xarxa de delegacions a l’exterior per incrementar les inversions i les exportacions i per tenir “veu pròpia al món”, mentre un 25,9, no hi està d’acord; i el 67,8% defensa que la Generalitat ha de tenir veu pròpia davant les institucions europees sobre els temes en què té competències, com per exemple refugiats, cultura, política agrària o energia, i un 25,7 pensa que no.

Els polítics parlen molt

La imatge dels polítics no surt massa ben parada en aquest estudi, on el 88,5% dels enquestats es mostren d’acord o molt d’acord en el fet que “els representants polítics parlen molt i fan poc”, el 53,9 asseguren que prefereixen ser representants per un ciutadà abans que per un polític professional, i el 75,1% afirma que per més diferències que hi hagi entre la gent “sempre seran menors que les diferències entre la gent i els polítics”.