El Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) publica aquest dimarts la suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC) de la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovada pel Parlament i que pretenia emparar jurídicament la transició cap a una Catalunya independent després del referèndum de l'1 d'octubre.

La sentència del TC es va dictar el 8 de novembre després del recurs d'inconstitucionalitat presentat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

El Parlament va aprovar la matinada del divendres 8 de setembre la llei. El text es va aprovar amb els 71 vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, i els 10 vots en contra de SíQueEsPot, mentre que Cs, el PP i el PSC van abandonar l'hemicicle en el moment de la votació.

D'entrar en vigor, la llei establia que Catalunya es constituiria com una república 'de dret, democràtica i social'; que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, passava a ser automàticament el cap de l'Estat; que s'assumia el control de fronteres i duanes, i s'expulsava l'Exèrcit fins que una futura Assemblea Constituent decidís si se'n creava un de propi o se'n prescindia.

La llei preveia que els treballadors públics de l'Estat s'integressin automàticament en el cos funcionarial de la Generalitat, i que passessin a tenir doble nacionalitat --catalana i espanyola-- tots els qui tinguessin la nacionalitat espanyola i estiguessin empadronats a Catalunya abans del 31 de desembre del 2016.

Entre d'altres novetats, creava un nou ordenament jurídic: un dels canvis més substancials era la substitució del Tribunal Constitucional (TC) --hagués passat a anomenar-se Sala de Garanties-- i del Tribunal Suprem (TS), les funcions del qual havien de ser assumides pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).