La Diputació de Barcelona aprova aquest dijous un pressupost rècord de 1.244 milions d'euros per l'any 2024, això implica un augment del 14,4%. "Estem davant uns comptes molt municipalistes, on vuit de cada deu euros van destinats a ajuntaments i ens locals", ha afirmat la diputada de Serveis Generals i Transició Digital, Pilar Díaz, que també ha destacat que és el primer pressupost del nou mandat de la Diputació de Barcelona i els primers comptes que veuen la llum verda per part "d'una gran institució del país" de cara al 2024.

Els pressupostos no es deslliguen del context actual de sequera, és més, s'hi destina una partida ampliable de 25 milions d'euros per la lluita contra la sequera. "La sequera i la manca d'aigua és un dels grans reptes i preocupacions dels 311 municipis de la província, que faran una acurada diagnosi de les seves necessitats", ha apuntat Díaz a l'ACN. Tanmateix, la mateixa diputada de Serveis Generals i Transició Digital ha reconegut que la Diputació no té competència en aquest àmbit. "Però donarem suport als governs locals en la distribució en baixa i que es puguin fer actuacions de millora en l'eficiència de les canonades, per exemple", ha afegit. 

Sense endeutament 

Des de la Diputació se celebra que el pressupost manté l'equilibri entre ingressos i despeses i no presenta dèficit. "Això es deu a la voluntat de la Diputació de mantenir la solvència econòmica i financera. Des del 2019 compta amb un endeutament zero", ha recordat Díaz. No obstant això, la diputada de Serveis Generals i Transició Digital ha llançat un missatge de prudència davant el context econòmic "complicat" i la inestabilitat política global, amb la guerra d'Ucraïna i el conflicte obert a Gaza. 

Un 5% més en personal i un 30% en inversions 

Gran part del pressupost de la Diputació es destina a les despeses no financeres i la resta a operacions financeres. Destaca l'augment del 5% en despeses de personal, de 267 milions d'euros a 280 milions d'euros. Aquest augment es deu sobretot a la previsió d'un augment de la plantilla. Per altra banda, també hi ha un incrementen significatiu del 30% el capítol 6, d'inversions reals, fins als 100 milions d'euros. Per a la millora de la xarxa de carreteres es destinen quasi 46 milions d'euros i destaquen també els 20,75 milions per rehabilitar i millorar els edificis corporatius (obres a Mundet, l'Escola Industrial i Can Serra). Finalment, les transferències de capital augmenten un 31% fins als 212 milions d'euros i els actius financers un 7,4% per situar-se en 194,5 milions d'euros.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!