El govern espanyol desconfia de l'anunci que farà el president de la Generalitat Carles Puigdemont aquesta tarda sobre la convocatòria d'eleccions per al dia 20 de desembre i resta a l'espera d'escoltar les seves paraules, segons ha sabut El Nacional. En conseqüència, es manté la previsió que se segueixi tramitant el 155 al Senat al llarg d'aquesta setmana. Tanmateix, l'aprovació de l'acord no tindria per què anar acompanyat de la seva aplicació immediata, ja que l'executiu té potestat per guardar-lo en un calaix, tot i que de moment es manté la mesura d'intervenció de l'autogovern.

La cautela arriba després dels esdeveniments de les últimes setmanes i la voluntat de Puigdemont de no "desinstal·lar-se la desobediència", en paraules de la Moncloa. És el mantra que hauria motivat de fons l'aplicació de l'article 155, com també el fet que, segons l'executiu, s'hagués "silenciat" l'oposició del Parlament els dies 6 i 7 de setembre amb les lleis de desconnexió. El fet va ser que el PSOE no en donava suport aleshores i no va ser fins després del referèndum i els rumors de declaració d'independència que no va cedir davant Rajoy.

En aquest punt, l'estratègia de coordinació entre PP i PSOE per al 155 podria saltar pels aires, després que el govern espanyol digués fa uns dies que no era suficient amb la convocatòria d'eleccions per part de Puigdemont per deixar en escac la mesura. Els socialistes mantenen que uns comicis sí suposarien tornar a la legalitat i amenacen d'introduir aquesta esmena en el tràmit de la cambra alta. Argumenten que intrrompre el pla en cas de comicis és el que haurien pactat amb l'executiu, malgrat que aquest canviés d'estratègia dilluns.

Tot i així, fonts de Ciutadans argumenten les "dificultats" per a uns comicis "neutrals i amb seguretat" convocats per la Generalitat, encara que en cas de ser així, s'aproparien més a les tesis de Ferraz. Sobre això discrepava el 'popular' Rafa Hernando aquest dijous al Congrés, qui avisava el president català que una convocatòria d'eleccions "no legitimaria que pugui restablir-se un Govern autonòmic com el que ell lidera". "No hi pot haver un Govern sediciós que es pretengui legitimar a través de cap sistema per destruir Espanya", insistia, tot demanant una declaració de "retorn a la legalitat constitucional".

Així mateix, fonts del PP no s'oposaven aquesta setmana que el PSOE presentés les seves esmenes davant del Senat –com ja va anunciar la formació socialista que faria– encara que desitjarien preservar la unitat del front constitucionalista fins aleshores. El fet és que a Rajoy ja no li importaria aprovar ara el 155 sol, encara que sap que tindrà el suport de Cs –tot i que aquest només compti amb un senador–.