Mariano Rajoy no ha aconseguit introduir cap al·lusió al procés sobiranista català en la Declaració de Roma, signada avui pels caps d'Estat i de govern de la UE. El president del govern espanyol ha fracassat en l’intent d’incloure alguna frase que fes referència a complir l’obligatorietat de la llei a tots els Estats membres. La setmana passada l’executiu va anunciar que estava negociant amb els altres països, per poder incloure un missatge d’avís al govern català.

“Aquí no s’amenaça a ningú, aquí es compleix la llei, i tot això figurarà a la Declaració de Roma”, deia Rajoy fa poc més d’una setmana al Congrés. També va afegir que el fet que alguns dirigents catalans hagin incomplert la llei, ha provocat que no se’ls vulgui rebre a cap despatx rellevant d’Europa. Aquest anunci el va dirigir al portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, i també feia referència al fet que volia introduir l’obligació de tots els ciutadans de complir les lleis als seus estats.

Finalment, però, en el text no s’ha fet cap referència a la petició personal de Rajoy, i ho ha justificat dient que la Declaració no parla de la situació concreta de ningú. Tot i això el president espanyol s’ha mostrat content del text final perquè, segons ell, deixa clar el respecte dels països europeus per l’estat de dret. En realitat, la Declaració només hi fa referència una vegada, i al costat d'altres valors genèrics. “Hem construït una unió única amb institucions comunes i valors ferms, una comunitat de pau, llibertat, drets humans i estat de dret”, indica el redactat.

El text l’han signat els líders dels 27 països de la Unió Europea, excepte el Regne Unit. La Declaració de Roma subratlla la unitat d'Europa, i la voluntat de continuar avançant en el projecte europeu, tot i el Brèxit. Segons la Declaració, els líders es comprometen a aconseguir una Europa segura i protegida d’atacs terroristes, una Europa pròspera i sostenible, una Europa social que lluiti contra l’exclusió social i la pobresa, i una Europa més ben posicionada en l'àmbit mundial.