Cada vegada que la CUP té sobre la taula un debat, el seus sectors es posicionen públicament, bàsicament Poble Lliure i Endavant-OSAN. Va passar amb la investidura, també amb els pressupostos, i ara, és el torn de la qüestió de confiança. Malgrat que els cupaires ja han consensuat la proposta política 'Enfilem-nos', treballada a les territorials i que traslladaran directament al president Carles Puigdemont, ahir a última hora de la tarda, Endavant-OSAN, una de les ànimes més crítiques amb l'acord de JxSí, va publicar un comunicat, sota el nom 'Reflexions sobre la situació actual del procés sobiranista al Principat", on reclama a l'esquerra independentista, i per tant a la CUP, que faci "una denúncia clara del processisme" i que a més aposti "per materialitzar la ruptura de forma immediata". 

És en aquest marc, i a l'espera que comencin les negociacions entre els cupaires i el Govern, que l'organització Endavant-OSAN, de la qual forma part la diputada Anna Gabriel, demana que la CUP sigui "inflexible a l'hora d'exigir que es materialitzi la ruptura independentista al Principat que les urnes van referendar el passat 27 de setembre, i que això sigui abans de juny de 2017". Tot plegat, després que des del Partit Demòcrata Català, la coordinadora general Marta Pascal deixés clar aquest cap de setmana que la CUP "no està en disposició de posar condicions". 

Per a Endavant-OSAN, "el termini és important" perquè consideren que com més avancen els mesos, "més avança la desmobilització". I per tant, "les opcions de ruptura disminueixen", sostenen. És més, adverteix que l'esquerra independentista "no pot continuar donant crèdit al procés", si l'opció de ruptura no es materialitza abans d'aquesta data.

Una manera de materialitzar aquesta desconnexió seria a través del Referèndum Unilateral d'Independència (RUI). Una eina que Endavant-OSAN celebra i veu amb bons ulls per la "càrrega rupturista i d'enfrontament real amb l'estat". "El referèndum unilateral té la virtut de plantejar la desobediència com una condició indispensable per poder aconseguir la independència. Així mateix, valorem positivament que els seus promotors parlin obertament de dret d'autodeterminació i abandonin la retòrica del dret a decidir", recull el text. 

No obstant, Endavant adverteix que sense aquest acte de ruptura, tot el que derivi al voltant del Procés Constituent i del full de ruta "esdevindrà una eina al servei del processisme" amb un únic objectiu: "continuar la campanya d'acumulació de forces per a una regeneració a mitjà termini del repartiment del poder a l'estat".

El tema és que aquesta organització sempre s'ha mostrat desconfiada amb la voluntat real de Convergència de tirar endavant el procés independentista. De fet, en el comunicat, considera que aquests darrers quatre anys demostren que el bloc dominant (JxSí) "té com a línia vermella els paràmetres legals", i a més, que "no està disposat a posar en risc la seva posició social dirigent i la seva inserció en les estructures del capitalisme europeu".