La investigació sobre la caixa B del Partit Popular amenaçava de reobrir les tensions amb el seu soci d'investidura, Ciutadans. "Radicals", "extremistes", o "triple aliança contra el PP" eren els adjectius que el diputat popular Fernando Martínez Maíllo propinava als d'Albert Rivera perquè haguessin acordat amb PSOE i Podemos de tirar endavant la comissió. Tal és l'enfadament de Maíllo, que exigirà a la mesa del Congrés empara per a un informe jurídic on s'acoti l'àmbit temporal i temàtic d'investigació. La qüestió és que aquest òrgan té majoria de PP i Cs, i els segons no descarten ja donar-los el seu suport, tot i haver pactat amb les formacions d'esquerra primer.

"Si ho planteja a la mesa, ja veurem quin marge hi ha al respecte", deia el diputat de Cs, Toni Cantó, preguntat per El Nacional sobre si donarien el suport a la proposta del PP. La qüestió és que minuts abans Maíllo havia apel·lat a aquest suport, intentant equiparar la formació taronja a Unidos Podemos. "He notat un toc diferent en les expressions de Cs", el burxava Maíllo. Per això, Cantó li contestava que no hi hauria "res més radical" que negar-se que s'investigués la formació popular. "No entenc els seus nervis", es tornava el diputat del partit de Rivera. 

El fet és que el PP no es nega a ser investigat, però insisteix a posar un límit temporal i un objecte concret. Al principi defensava que l'estudi s'havia de fer per a la present legislatura, remuntant-se només fins al 2015. Ara, però, s'obre que la investigació es faci inclús des del 2004 –des que Mariano Rajoy n'és president–. Ara bé, abans que això passés, volia un informe jurídic que ho avalés. Aquest ha estat rebutjat per la resta de formacions, ja que creien que seria una forma subtil de paralitzar els treballs. "Que deixi de fer el ridícul i la rebequeria", els deia la diputada socialista, Teresa Rodríguez.

Així les coses, els populars han exhibit la seva rebequeria emulant aquells temps en què a la Comunitat Valenciana es denunciava que la corrupció no existia i era tot una conspiració contra ells. "És una causa general contra el PP", ha dit Maíllo, després d'afirmar que la comissió era "il·legal" i que la resta de grups buscaven raons "electorals" en aquesta "grolleria", de caire "inquisitorial". Mentrestant, la compareixença de l'extresorer Luis Bárcenas ja té data i és el 26 de juny. La resta d'extresorers ho farien en una sessió conjunta cap al 12 de juliol.

Inclús, el diputat d'ERC, Joan Tardà, ha explicat que havia amenaçat la resta de partits amb la comissió homòloga que hi ha al Senat i que s'estén també a PSOE, Cs i Podemos. Els republicans diuen estar ben tranquils, però fonts de la formació no s'estan de considerar que les paraules de Maíllo sobre cridar Susana Díaz pels ERO són una forma d'intimidar el PSOE. El mateix passa amb Podemos, de qui el popular s'ha vantat que ara "tindrien millors relacions amb Veneçuela" a Espanya, si és que han de demanar-li documentació per a la investigació. 

Però allò que no reconeix Maíllo és que un cop més han fet saltar pels aires un acord amb Rivera. El document que aquest va signar amb Rajoy a canvi del sí en la investidura no concretava temporalment l'objecte d'estudi de la comissió, i ara el PP vol que sí. Ara bé, a Génova hi ha recursos per a tot i el diputat diu que sempre han actuat "amb la millor de les intencions" i que potser van ser "ingenus". "Ja saben que vam votar a favor d'aquesta comissió", ha tret pit. El fet és que això va passar perquè l'oposició tenia majoria suficient per aprovar-ho i no es volien quedar sols al Congrés. Tot i que amb Cs mai ho estan.