"Europa se la juga". Aquest és l'avís a navegants que, un cop més, ha volgut enviar Pedro Sánchez als seus socis comunitaris. En la vigília de la reunió de l'Eurogrup, la setmana que ve, per intentar acordar una resposta conjunta al coronavirus, el president espanyol ha reclamat la "major mobilització de recursos públics de la seva història", tal i com ha fet els Estats Units. Ho ha fet a través d'un article d'opinió, que s'ha publicat en una desena dels principals diaris del continent. Concretament reclama "un gran pla de xoc" per una recuperació ràpida i sòlida, "posar dempeus una economia de guerra". "Si el virus no entén de fronteres, els mecanismes de finançament tampoc no poden fer-ho", assegura el dirigent socialista.

En el seu article, després de dies reclamant que Europa mogui fitxa, s'aferra a l'exemple de la gestió que s'està fent a l'altra banda de l'Atlàntic. "Estats Units responia a la recessió de 2008 amb estímuls mentre Europa responia amb austeritat. Els resultats són per tots coneguts", assenyala el president espanyol. I torna fins al present: "Avui, que treu el cap una crisi econòmica global de major calat que aquella, Estats Units ha aplicat la major mobilització de recursos públics de la seva història. Està disposada Europa a quedar-se enrere?".

El president del govern espanyol reclama "trencar els vells dogmes nacionals" i fer front a les noves circumstàncies. En aquest sentit, subratlla que "en els pròxims mesos serà inevitable" que els Estats s'endeutin, i que la resposta no pot ser la mateixa que per una crisi financera o bancària. Si bé "el mecanisme europeu d'estabilitat pot ser útil en una primera fase per injectar liquiditat", també avisa que "no serà suficient a mitjà termini". És per això que reclama una "resposta unida, única, extrema i ambiciosa per preservar el nostre sistema econòmic i social" i per "protegir els nostres ciutadans".

"Els espanyols sempre hem protegit i defensat el projecte europeu, és el moment de la reciprocitat", assegura Pedro Sánchez. I posa una proposta sobre la taula: "crear un nou mecanisme de mutualització de deute, actuant com un bloc en l'adquisició de productes sanitaris de primera necessitat, establint estratègies coordinades de ciberseguretat i preparant un gran pla de xoc perquè la recuperació del continent sigui ràpida i sòlida".

"Vivim temps molt durs que exigeixen decisions valentes", sosté Pedro Sánchez, que conclou: "Hi ha milions d'europeus que creuen en el projecte de la Unió. No els abandonem. Donem-los raons per continuar creient. Ara o mai, perquè, en aquests moments, Europa se la juga".

L'article del president espanyol s'ha publicat als diaris El País, el francès Le Monde, l'italià La Repubblica, l'alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung, els belgues Le Soir i De Standaard, el portuguès Publico, l'holandès NRC Handelsbladt, el grec TO VIMA i el britànic The Guardian.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món