El Govern ha aprovat un seguit de mesures davant la decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, de tornar a l'activitat econòmica a partir de dimarts (dilluns a Espanya). La decisió ha implicat la mobilització de diverses conselleries.

Les mesures que s'aplicaran a Catalunya dimarts, i les actuacions dels departaments, són les següents:

1) Control sanitari (responsabilitat del Departament de Salut)

- Desenvolupar, segons el Pla de Tests, l’estratègia per prendre decisions assistencials i poblacionals en el desconfinament.

- Preveure accions adaptades a la disponibilitat actual d’elements de prova i en funció de les previsions de disponibilitat. 

- Prioritzar les persones a testejar, mentrestant no existeixi disponibilitat efectiva per a la realització de tests massius.

- Definir una estratègia compartida de com actuar en funció dels resultats (negatius, positius, possibles falsos positius, ...).

- Impulsar mesures, en concert amb el Consell de Relacions Laborals, com la col·laboració dels serveis mèdics de prevenció de riscos laborals en la presa de mostres i realització de proves, recomanant fer un control de símptomes abans d’entrar al lloc de treball quan així sigui possible.

- Mesurar la temperatura corporal i usar un qüestionari curt de símptomes respiratoris (tos, mal de coll, dificultat respiratòria, fatiga)

- Valorar que qualsevol treballador que presenti temperatura superior a 37.30º, o símptomes respiratoris, haurà d’aïllar-se a casa seva i en funció de disponibilitat de test haurà de sol·licitar un test PCR per prescripció mèdica i si surt positiu, mantenir una aïllament amb baixa laboral.

- Recomanar també que cada treballador/a, així com la resta de la població, reporti el seu estat utilitzant l’app stopcovid19.

- Concertar també amb els agents socials i econòmics la implicació dels serveis de prevenció i als comitès de seguretat i salut laboral en el seguiment dels aïllaments i de les incapacitats laborals, en col·laboració, si escau, amb les mútues o els òrgans competents.

- Proposar, en els casos que sigui possible, el seguiment diari de dades

2) Co-responsabilitat de la ciutadania 

- Elements de protecció individual al transport públic, als establiments i als centres de treball:

- Distanciament social (entre 1,5 i 2 metres) 

- Mans. Desinfecció de mans abans als accessos (ús d’aigua i sabó durant 20 segons o bé ús de gels hidroalcohòlics d’almenys un 60% d’alcohol). Cal evitar tocar-se els ulls, nas i boca amb les mans. Els guants només s’han de portar quan estan indicats per al desenvolupament de l’activitat laboral, però no són necessaris per ús a la comunitat (a excepció dels guants d’un sol ús a establiments comercials d’alimentació, benzineres, etc.).

- Boca i nas tapats amb mascaretes quirúrgiques, si estan disponibles o amb peces de roba o mascaretes elaborades a casa (amb desinfecció diària). Es facilitaran a través de les farmàcies amb la targeta sanitària.

- Reforç dels hàbits de reducció dels temps i desplaçaments de consum.

- Cal reforçar les mesures amb punts de dispensació de solucions hidroalcohòliques, amb fullets informatius, a tots els espais d’ús social compartit on sigui possible.

- Els estàndards d’higiene han de modificar-se en tots els sectors i àmbits on hi ha risc d’infecció (neteja d'espais públics, centres laborals privats, etc...)

3) Pla de control d’aglomeracions

 - Centres de treball (àmbit públic i privat), de manera concertada amb el Consell de Relacions Laborals:

- Mantenir el teletreball sempre que sigui viable. En l’àmbit de la Generalitat de Catalunya es mantindrà excepte serveis essencials que hagin de desenvolupar la tasca presencialment. Es demana fer-ho extensiu a la resta de les administracions públiques a Catalunya.

- Adaptar i flexibilitzar els torns i horaris per facilitar un desplaçament esglaonat al llarg del dia que eviti aglomeracions.

- Obligació de distància d’1,5 metres entre treballadors i amb clients, amb recomanació d’ampliar fins a 2 metres sempre que sigui possible.

- En els centres de treball, on per les característiques de l’activitat laboral no es pugui garantir el distanciament, caldrà dotar d’equips de protecció individual (mascaretes, guants i bates segons el cas) a les persones treballadores, d’acord a la prioritat que estableixi el comitè tècnic del PROCICAT malalties emergents i el criteri del Departament de Salut.

- Si cal fer reunions presencials, que aquestes es realitzen en grups petits, mantenint distància de seguretat i amb mascareta.

- Monitorització dels treballadors per part dels equips de prevenció de riscos laborals amb reforç de les mesures de control. No es podrà anar a treballar amb febre. És important la presa de temperatura efectuada pel propi treballador 2 cops al dia i, si aquesta augmenta, avisar al sistema sanitari.

- Reforç del sistema d’inspecció de treball per garantir el compliment de les mesures establertes.

- Transports públics (a través dels recursos dels plans d’autoprotecció):

Regulació d’accessos per limitar l’ocupació màxima a 1/3. - En metro, FGC i Rodalies a l’exterior d’estacions - En autobusos i autocars, a través dels conductors

- Manteniment de distàncies d’1,5 metres a les andanes. Increment de les freqüències de pas en totes les franges horàries laborables i ampliació de les hores punta per afavorir la limitació de l’ocupació. Revisar l’oferta de transport d’acord a les possibles modificacions de torns i horaris del calendari laboral.

-  Recomanació de la desinfecció de mans en els accessos i sortides amb solucions hidroalcohòliques. Ús dels canals de comunicació del transport per fer recomanacions higièniques i de prevenció. Reforç de la desinfecció d’instal·lacions i infraestructures. 

- Limitació del transport públic de llarga distància (viari, ferroviari, aeri i marítim) (àmbit competencial del Govern espanyol)

- Establiments comercials. Reforçar les mesures de distància en aquells que estiguin oberts i mantenir les pautes de compra i els missatges de bones pràctiques des de protecció civil.

4) Adaptació a necessitats socials i col·lectius vulnerables:

- Reforç del seguiment social de necessitats.

- Campanya de comunicació per a un bon confinament: xarxa d’ajuda als vulnerables propers i de l’autocura. Publicació de pàgina web i missatges a xarxes socials i als mitjans de comunicació (#femxarxa i #autocura)

- Contacte professional (serveis socials locals, la Direcció General de Protecció Civil a través del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i altres xarxes de l’àmbit social que es puguin requerir)

- Escolta activa a través de les xarxes i de canals específics per a gent gran, menors i altres col·lectius vulnerables.

- Gent gran i persones amb dependents al seu càrrec (discapacitats o altres situacions). Prioritzar les seves compres: -

- Accessos als establiments comercials: 1. Reservar franges horàries a primera hora del matí 2. No fer tota la cua per reduir el temps a l’exterior

- Compra on-line prioritària per a aquestes persones. Potenciar la compra on-line amb recollida a la botiga per la resta de persones.

- Detecció i suport mitjançant les xarxes de proximitat veïnal o altres elements activats en l’àmbit local.

- Menors: infants, joves i adolescents. Flexibilització i adaptació laboral (Exigències al Govern Espanyol)

1. Permís retribuït recuperable per cura de menor (o solució similar).

2. Prioritzat per edat (infants > joves > adolescents) i vulnerabilitat (social o econòmica, família monoparental, custòdia compartida, ...) 

- Anàlisi per a facilitar serveis d’acollida per als infants que, sense estar en una situació d’especial vulnerabilitat, els seus progenitors no han pogut acollir-se a les mesures de flexibilització previstes, com poden ser serveis essencials, per tal d’evitar haver de recórrer a la xarxa familiar que impliqui persones grans (àvies i avis).

- Anàlisi continu de possibles necessitats del col·lectiu de menors d’edat en general, i específicament de la demanda de poder sortir, des d’una perspectiva transversal dels diferents departaments competents.

- Si s’escau, definir una proposta de sortida regulada limitada en temps i distància a prop del domicili (àmbit competencial del Govern espanyol)

- Reforç de les actuacions per situacions d’alta vulnerabilitat.

- Incrementar l’activitat dels Equips d’Atenció a la Infància i Adolescència per detectar situacions de risc a la llar, de mancança de necessitats bàsiques (alimentació, insalubritat de l’habitatge, etc.) o de violència. Canalitzar a través dels ajuntaments i consells comarcals els factors socio-educatius en cada cas. També en els serveis d’atenció domiciliària socials i presencials en l’àmbit sòcioeducatiu.

- Potenciar encara més l’ajuda per a l’alimentació, per al reforç escolar o altres.

- Ampliar l’actual servei de colònies i famílies acollidores i oferir-lo a casos de molta vulnerabilitat social o alta conflictivitat familiar.