Ho va reconèixer fa unes hores el màxim responsable de la gestió tècnica del coronavirus a Espanya, "la xifra real de morts és molt difícil de conèixer". Per intentar afinar una mica el recompte, el ministeri de Sanitat ha ordenat un canvi de criteri, incorporant no només els traspassos en hospital sinó també fora, en residències i domicilis, sempre -això sí- que els hagin pogut fer la prova de Covid-19. La revisió del model es va comunicar ahir al vespre a les autonomies i s'ha publicat al BOE aquest matí. Això ha fet que algunes comunitats no l'hagin aplicat encara. Conseqüència: les dades que ha comunicat avui el ministeri no quadren. El ministeri assenyala Catalunya. 

L'informe apunta que el total de víctimes mortals a l'Estat és de 19.478. Si es compara aquesta xifra amb la d'ahir (19.130) voldria dir que en 24 hores han perdut la vida 348 persones. Però el càlcul que fa el govern espanyol és diferent. El comitè tècnic de Moncloa explica que entre ahir i avui han mort 585 persones. I reconeix que els números li desquadren perquè encara no han pogut unificar el sistema de càlcul entre totes les comunitats. Fernando Simón ha parlat d'una "discrepància" amb una CCAA -Catalunya- i ha avançat que durant els propers dies "es corregiran les sèries" per intentar que les dades siguin el més homogènies possible. 

Segons les dades oficials del ministeri, entre dimecres i dijous el nombre de morts va augmentar en 551. Per tant, en termes absoluts torna a registrar-se un petit repunt diari. En qualsevol cas sí que es percep un alentiment en el creixement de la mortalitat. Si durant la primera setmana de l'estat d'alarma, les defuncions avançaven a un ritme del 38%, ara ho fan al 3%. 

De la mateixa manera, la propagació del virus sembla haver-se estabilitzat al voltant dels cinc mil diaris. En les darreres 24 hores, 5.252. El total d'infectats a Espanya se situa així en els 188.068.

El nombre d'altes també balla

Que el nombre de recuperats gairebé quadruplica el de morts és un fet. Ara bé, com en el cas de les defuncions, la correcció en el mètode de recompte ha fet que el nombre d'altes també desquadri. Avui, els malalts curats des de l'inici de la pandèmia se xifren en 72.963. Ahir eren 74.797, és a dir que la diferència seria gairebé 2.000 menys. El ministeri, en canvi, parla de 3.502 altes més entre ahir dijous i avui divendres. 

Simón ha justificat aquest ball de dades explicant que "una autonomia oferia dues fonts d'informació i en els darrers dies hi havia discrepàncies sobre quina de les dues sèries s'havia d'utilitzar".