El Govern es prepara per gestionar un elevat nombre de víctimes a causa del coronavirus. A banda de plantejar la declaració dels serveis funeraris com a “serveis de prestació forçosa” i de limitar el preu dels enterraments, el decret aprovat aquest matí en una reunió extraordinària de l'executiu català contempla habilitar Salut Pública per prendre decisions sobre ubicació i transport de cadàvers.

A partir d’aquest decret, la Secretaria de Salut Pública podrà exercir la coordinació de les competències sobre serveis funeraris a tot el territori, podrà imposar obligacions addicionals de caràcter excepcional i transitori a les entitats responsables d’aquests serveis i adoptar requises o expropiacions urgents.

En concret, el decret habilita a Salut Pública per classificar els cadàvers en grups, segons la causa de defunció; el transport urgent de cadàvers al cementiri de la localitat o a altres propers per a la inhumació o incineració immediates; el transport de cadàvers amb qualsevol mitjà adient; la prohibició de vetlles o cerimònies de comiat que puguin comportar aglomeracions de persones; restriccions en l’acompanyament de cadàvers; habilitació d’espais a banda de les sales de vetlla i cementiris amb condicions higièniques i sanitàries; la prohibició de realitzar pràctiques sobre cadàvers; l’autorització d'inhumacions fora de cementiris, i l’adopció de “totes aquelles mesures addicionals que siguin necessàries per garantir la salut pública i la de totes les persones, familiars o prestadores de serveis afectades”.

El creixement del nombre de cadàvers és un dels problemes a què s'ha vist obligat a donar resposta la ciutat de Madrid, que des de fa tres dies centralitza al Palau de Gel l'acollida de cadàvers de les víctimes del Covid-19. El dia abans, la funerària municipal de Madrid havia anunciat que no recolliria més cadàvers d'afectats pel coronavirus per falta de material per protegir els seus treballadors.

Prestació forçosa

L’acord del Govern inclou una disposició addicional a la llei de serveis funeraris per garantir que durant la situació greu d’emergència sanitària l’autoritat competent pugui declarar aquest servei com de “prestació forçosa”.

Aquesta disposició ha de permetre garantir la prestació d’aquest servei de manera continuada i universal i alhora reduir riscos de contagi.

Tal com ha assenyalat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa, tot i que no hi ha constància que es pugui produir infecció a través dels cadàvers de víctimes del Covid-19, s'ha establert mesures que permetin agilitzar el temps d’aquest procés i fer-ho establint protocols de tractament i trasllat dels cadàvers afectats per coronavirus.

Segons l’acord del Govern d’avui, Salut podrà assignar a cada hospital, centre residencial o espais medicalitzats una empresa funerària per a la prestació del servei. Pel que fa al preu, quedarà fixat un preu màxim del servei que inclogui la prestació bàsica imposada legalment. Si els usuaris volen un servei superior, se n’haurà d’acordar el preu.

El Govern contempla que es podrà optar entre enterrament o incineració, tot i que en cas que no hi hagi prou disponibilitat es farà una inhumació provisional i, més endavant, la posterior exhumació i incineració. Així mateix, “en cas d’impossibilitat d’enterrament per manca d’espai als cementiris, es podrà optar per la incineració, llevat que calgui autorització judicial”. “Es respectarà, sempre que sigui possible, la pluralitat de conviccions religioses, filosòfiques o culturals”, conclou.

Davant d'aquesta situació que impedeix el comiat d'amics i familiars, el Govern contempla també l’establiment de mecanismes d’assistència psicològica i acompanyament per al dol.