La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dijous atorgar a l'instructor de la causa de l'1-O en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, l'empara que aquest havia sol·licitat davant la citació per al proper 4 de setembre que li ha realitzat un jutge belga a instàncies del president Carles Puigdemont i dels consellers a l'exili. A la demanda, acusaven civilment Llarena davant de la justícia belga de falta d'imparcialitat i de vulnerar la seva presumpció d'innocència.

Aquest suport suposa sol·licitar als Ministeris de Justícia i Afers Exteriors que actuïn a través de l'Advocacia de l'Estat "per assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant de la demanda civil presentada contra el jutge".

 

Concretament, l'acord suposa posar l'assumpte en coneixement dels Ministeris de Justícia i d'Afers Exteriors "perquè adoptin les mesures necessàries per assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant dels tribunals del Regne de Bèlgica".

Fonts del CGPJ han explicat que aquestes mesures podrien incloure la personació dels Serveis Jurídics de l'Estat o fins i tot la designació d'un advocat que representi Llarena en el procés judicial a Bèlgica.

L'empara del Consell davant del que l'òrgan de govern dels jutges considera "un atac planificat a les condicions d'independència en les quals desenvolupa la seva tasca jurisdiccional", consistirà també a arbitrar les mesures relatives a la integritat econòmica del magistrat. És a dir, que l'Estat assumeixi la condemna —els exiliats reclamen un euro de manera simbòlica— i el cost que es derivi d'una eventual condemna civil.

Un vot en contra

L'acord ha estat aprovat amb els vots a favor del president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i dels vocals José Antonio Ballestero, Rafael Mozo, Juan Martínez Moya, Juan Manuel Fernández, José María Macías i Pilar Sepúlveda. La vocal Concepción Sáez —designada per IU i que acaba aquest mateix dijous la seva tasca a l'òrgan després de ser fitxada pel Ministeri de Justícia— hi ha votat en contra.