El Parlament investigarà els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost. Així ho ha aprovat la cambra en el ple d'aquest dijous, després de debatre la proposta de creació d'una comissió d'investigació específica per part de JxCat, ERC i la CUP. El principal punt de la investigació seran les "ombres" de l'imam de Ripoll i autor intel·lectual, Abdelbaki Es Satty, i la seva relació amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol.

Concretament, la comissió d'investigació ha estat creada amb 92 vots a favor, de la majoria independentista, els comuns i el PSC, cap en contra, i 40 abstencions, de Ciutadans i el PP.

“Ens amaguen alguna cosa més? Fins on arriba el llarg braç del CNI?”, s’ha preguntat el diputat de JxCat Jordi Munell, natural de Ripoll. En aquest sentit, ha lamentat que la intel·ligència espanyola “arriba fins a Finlàndia, però no va ser capaç d’arribar fins a Ripoll”. Ha reivindicat que “tenim drets a demanar respostes” per a saber la veritat sobres les “ombres” de l’imam i dirimir responsabilitats. Ha criticat que no va ser fins al març que se’n va poder parlar al Congrés de Diputats, i que es va vetar la comissió allà. “Tant secretisme per part de l’Estat no ajuda”, ha afirmat.

En nom d’ERC, la diputada Montserrat Fornells ha sostingut en la mateixa línia que “cal posar llum sobre les relacions amb l’imam” dels serveis de l’Estat. I ha volgut reconèixer la tasca dels Mossos en aquells dies. “Aquesta gran tasca ha estat reconeguda a nivell internacional, però determinats partits i mitjans han volgut desprestigiar-los amb informacions falses”, ha denunciat. Ha fet extensiu l’agraïment a l’exmajor Josep Lluís Trapero, que durant el ple ha estat processat per sedició i i organització criminal.

La cupaire Natàlia Sànchez ha volgut remarcar els que consideren dos objectius importants d’aquesta comissió: posar èmfasi en algunes de les causes que expliquen el fenomen gihadista i els mecanismes de resposta ciutadana i institucional. “Els atemptats són una barbaritat injustificable, però responen a causes molt concretes, que no podem obviar si volem que no es tornin a repetir”, ha dit.

Ple Parlament Espadaler - Sergi Alcàzar

També hi han votat a favor els comuns, tot i que han avisat que vigilaran que la comissió “no es vinculi amb el procés” perquè ho consideren una “irresponsabilitat. En aquest sentit, el diputat dels comuns Joan Josep Nuet ha assegurat que “serem vigilants amb que no se’n faci un ús partidista” perquè consideren que “seria un greu error”.

En un sentit similar s’ha expressat el PSC, que ha assegurat que no li veu utilitat a investigar els atemptats des del Parlament perquè no considera que “una comissió feta de qualsevol manera com a plató televisiu ajudi a les famílies”. Tot i això, han donat suport a la proposta. Així ho ha assegurat el diputat Ramón Espadaler, que també va ser conseller d’Interior del Govern d’Artur Mas, que també ha volgut agrair el paper de Joaquim Forn com a conseller durant la gestió dels atemptats i el paper dels cos de Mossos d’esquadra. 

Finalment, Cs i PP s’han abstingut i han acusat als independentistes de voler vincular procés i atemptats. En aquest sentit, el diputat de Cs Matias Alsonso ha estat molt crític amb els independentistes durant el debat sobre la creació de la comissió pels atemptats. Segons Alonso, el govern de Carles Puigdemont no va ser “transparent” sobre la gestió dels atemptats i ha assegurat que “la veritable Operació Catalunya ha estat el cop d’Estat [dels independentistes]”. A més, ha defensat que el terrorisme és “una qüestió d’Estat” i que és al Congrés dels Diputats on s’ha d’investigar aquest cas.

Per part del PP, el president del subgrup, Xavier García Albiol, ha assegurat que la creació de la comissió d’investigació és “obrir un nou front i seguir instal·lats en el conflicte” i ha emplaçat els independentistes a dedicar-se als “problemes que preocupen els catalans i del que sí que es competent la cambra”.