El Parlament ha tombat aquest divendres la creació d’una comissió d’investigació sobre el suposat espionatge polític per part del Govern de la Generalitat. La proposta ha comptat amb el suport de gairebé tots els grups de l’oposició, amb l’excepció de la CUP, els quatre vots dels quals eren imprescindibles. Com JxCat i ERC, els anticapitalistes han denunciat un bloqueig de Ciutadans i el PP per impulsar una comissió d’un abast més ampli.

La comissió havia d’investigar “els casos concrets en què polítics, sindicalistes, periodistes i altres cossos de seguretat i informació de l'Estat van ser sotmesos a espionatge polític i seguiment de les seves activitats" per part del Govern de la Generalitat i els Mossos d’Esquadra, i "establir la identitat de les persones responsables".

Entre els proposants de la comissió, el diputat de Cs Matías Alonso ha denunciat que “aquesta conducta totalitària de fer servir els mitjans públics per controlar el dissident que no pensa com vostès fa fàstic”. I ha afegit: “No pensin que estan per sobre de les lleis i de la democràcia perquè tard o d'hora hauran de retre comptes”.

Tant JxCat com ERC han assenyalat que l'objecte de la comissió d'investigació són només unes informacions publicades en mitjans de comunicació i que consideren dubtoses. També demanaven "fer-la més gran" pel suposat espionatge polític a líders i dirigents independentistes.

La CUP havia presentat esmenes, que no han estat acceptades per Ciutadans i el PP, malgrat que sí que eren vistes amb bons ulls pel PSC i els comuns. A aquests dos grups els han emplaçat a presentar una nova proposta de creació, amb aquestes esmenes incorporades. En la seva intervenció al faristol, la diputada cupaire Maria Sirvent ha lamentat que no s’ha d’investigar “només els cossos que interessa a determinades forces”. I ha etzibat al PP: “Com tenen la cara dura de parlar de policia política?”.