El Congrés ha anticipat el final de la comissió d'investigació sobre la presumpta utilització partidista del Ministeri de l'Interior en temps de Jorge Fernández Díaz. El desacord dels partits ha portat que no es renovés el seu mandat, que formalment acaba el 8 de juny. Els grups van acordar per majoria ampliar el termini fins a finals d'any, però ningú es va ocupar de dur-ho al ple perquè s'aprovés. Ara, PSOE, Unidos Podemos-En Comú Podem, ERC, PNB i Grup Mixt n'exigeixen un d'extraordinari on es decideixi sobre la continuïtat dels treballs. 

El president de la comissió, Mikel Legarda, ha denunciat que la comissió s'hagi tancat "en fals", i sense haver complert cap dels objectius que s'havia marcat. "Si no s'ha volgut que existís aquesta comissió, llavors per a què es va crear?", s'ha queixat. La qüestió és que les desavinences entre formacions han estat el detonant al llarg de les darreres setmanes que la comissió no avancés, un cop l'exministre de l'Interior i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, van comparèixer a la cambra baixa per ser interrogats, el passat 5 d'abril. 

Per una banda, Unidos Podemos va denunciar la setmana anterior l'acció de la "triple aliança" i, en concret, del PSOE, ja que aquests últims exposaven que no havien pogut estudiar encara l'elevat volum d'informació disponible. Al seu torn, el Partit Popular considera que no hi ha cas, no s'hauria de citar ningú més i dona els treballs per acabats. Per això, s'han negat a alterar el ple d'aquesta setmana –que a més, era el de pressupostos–. Cs els ha donat suport, i com que calia unanimitat per modificar el punt del dia, no s'ha pogut fer. 

Els noms dels assistents també portaven polèmica. Els grups de l'oposició demanen la presència de l'exdirector de la Policia Nacional Ignacio Cosidó, la de l'exministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba i la d'excomissaris policials com José Villarejo o Eugenio del Pino, entre d'altres, i no descarten tornar a cridar Fernández Díaz. La qüestió és que tant PP com PSOE es van negar en un inici que els comissaris fossin interrogats, però ara els socialistes afirmen que no s'oposarien a les sol·licituds d'ERC, el PDeCAT i el Grup Confederal d'Unidos Podemos. 

En conseqüència, PSOE, Unidos Podemos-En Comú Podem, ERC, PNB i Grup Mixt han fet conxorxa per forçar aquest ple. D'acord amb el Reglament, és convocat pel seu president per pròpia iniciativa, o a sol·licitud del Govern –que ho va fer recentment pel decret llei de reforma de l'estiba– però també a instàncies d'almenys dos grups parlamentaris o una cinquena part de la Cambra, mínims que aquests cinc grups compleixen folgadament. Cs diu que no s'hi oposarà, i tot dependrà d'Ana Pastor: el ple s'hauria de convocar abans del 9 de juny perquè la comissió no s'extingueixi.