El grup de juristes Col·lectiu Praga considera que la resolució de 28 d'abril de la Junta Electoral Central (JEC), per la qual s'exclou al president a l'exili, Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí de poder-se presentar com a candidats en les eleccions europees, suposa un "precedent inèdit de vulneració dels drets polítics, inacceptable en un Estat democràtic".

En un comunicat fet públic aquest dijous, defensen que la resolució de la JEC ha estat dictada "sense una fonamentació jurídica mínimament congruent" i "atorgant-se competències que la legislació electoral espanyola atribueix a d’altres òrgans".

Els juristes asseguren que Puigdemont i Ponsatí compleixen tots els requisits per a ser elegibles segons l'ordenament jurídic espanyol, ja que tenen la condició d’electors per ser majors d'edat i estar inscrits al cens electoral. També argumenten que "no incorren en cap de les causes d'inelegibilitat previstes", ja que no han estat condemnats per la comissió de cap delicte.

"La JEC no és un tribunal penal que jutgi les esmentades persones, i els supòsits fàctics d’aquesta disposició en cap cas fan referència al dret de sufragi", recorden, per la qual cosa consideren una al·lusió de la JEC a la Llei d'Enjudiciament Criminal una "il·legalitat".

Per últim, apunten que, segons el propi TC, la interpretació de l'ordenament jurídic "ha de ser sempre en el sentit més favorable als drets fonamentals". Per tot això, carreguen contra la resolució de la JEC que, segons el Col·lectiu Praga, "manca del més mínim fonament jurídic en el dret vigent".