Coalició Canària (CC) i el Partit Popular (PP) han arribat a un acord aquest dimarts per a formar conjuntament el nou govern de Canàries. Aquest pacte polític podria ampliar-se en les pròximes hores amb la incorporació de l'Agrupación Herreña Independent i, possiblement, també amb l'Agrupació Socialista Gomera. Si bé encara no s'ha establert l'estructura de govern ni tampoc s'ha acordat el repartiment de responsabilitats, s'ha confirmat que Fernando Clavijo, de Coalició Canària, assumirà el càrrec de president, mentre que Manuel Domínguez, del Partit Popular, serà el vicepresident. Aquest acord polític es basa en un "programa de legislatura" que busca abordar els desafiaments més urgents que enfronta la comunitat canària.

Manuel Domínguez, representant del PP, ha explicat que un dels principals objectius d'aquesta coalició és impulsar una reforma fiscal integral que promogui el creixement econòmic de la regió. A més, tots dos partits coincideixen en la necessitat de dur a terme un "canvi profund" en el sistema d'atenció sanitària pública de Canàries, amb la finalitat de "millorar la qualitat i accessibilitat" dels serveis de salut per a tots els ciutadans. Un altre aspecte clau de l'acord és la intenció d'abandonar "la política del xec per tots i per tot", en paraules de Domínguez. En el seu lloc, es proposen implementar mesures que fomentin l'autosuficiència dels canaris. Això inclourà la creació de programes de formació i ocupació, així com l'impuls d'iniciatives empresarials que promoguin la creació d'ocupació i el desenvolupament econòmic sostenible.

La inclusió de l'Agrupació Herreña Independent en aquest pacte de govern amplia encara més la seva base de suport. Aquesta agrupació política ha manifestat la seva voluntat d'unir-se a la coalició, la qual cosa enfortiria la representació i l'estabilitat del nou govern de Canàries. A més, s'espera que l'Agrupació Socialista Gomera també rebi una oferta per sumar-se a aquesta aliança en els pròxims dies.

La conformació d'aquest nou Govern de Canàries suposa un dels primers pactes de govern que s'han acordat arreu d'Espanya després de les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig. Aquest acord també representa la unió de forces entre Coalició Canària i el Partit Popular, dos partits amb enfocaments polítics i visions diferents, però que han decidit deixar de costat les seves diferències per poder arribar a governar sense ser les llistes més votades. De fet, la llista més votada va ser la del PSOE, que va obtenir un 27,17%. Coalició Canària es va quedar en segona posició amb un 21,84% dels vots i el PP en tercera posició amb un 19,40% dels vots.