La presidenta la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, ha confirmat aquest dimarts que ja han iniciat la tramitació d’un expedient informatiu per esclarir què va passar en l’apagada general del 28 d’abril. En una compareixença al Congrés dels Diputats en la comissió d’Economia, ha informat que si es troben infraccions greus o molt greus per part d’algun dels actors que operen en el subministrament elèctric espanyol, les sancions podrien arribar fins als 60 milions d’euros. “Estem analitzant qüestions molt complexes, amb milions de dades” per tal de “reconstruir l’esdeveniment amb una precisió tècnica suficient”, ha assenyalat Fernández per justificar qualsevol demora en el resultat d’aquesta investigació. De fet, ha explicat que s’acabarà enviant un informe a Europa i que el document final no s’emetrà fins al mes de setembre del 2026. Fonts del govern espanyol han aclarit sempre que això no significa que calgui esperar fins llavors la raó de l’apagada; es pot trobar abans qualsevol certesa i informar-la. 

La presidenta de l'ens ha explicat que un expedient informatiu permet requerir informació a qualsevol actor, demanar informació a les administracions competents, realitzar inspeccions i obtenir els primers elements de l'anàlisi que els permetran procedir en aquests moments en relació amb l'incident. També ha afegit que a banda de la sanció econòmica, poden imposar-se sancions accessòries, com la inhabilitació o la pèrdua de l'autorització administrativa. 

L'opa del BBVA al Banc Sabadell

En la seva compareixença en aquesta comissió, Fernández també ha parlat sobre l'opa al Sabadell, després que la CNMC avalés l'operació si es compleixen una sèrie de condicions. Ara la pilota es troba sobre la teulada del govern espanyol, malgrat que Pedro Sánchez s'ha volgut rentar les mans i presentar una consulta pública per saber quina és l'opinió de la ciutadania i del sector. La presidenta de l'ens ha indicat que, encara que va haver-hi entitats que no van ser admeses com a part interessada en el procediment per a autoritzar l'opa del BBVA al Banc Sabadell, sí que van ser escoltades en el procés.

Després de les denúncies d'algunes entitats perquè no se'ls permetés personar-se, entre elles la patronal catalana Foment del Treball, Fernández ha assenyalat que en aquestes operacions les empreses proporcionen informació delicada i per això per a participar com a interessat s'adopten precaucions per no danyar la confidencialitat. En tot cas, Cani Fernández ha assegurat que la comissió de la Competència que ella mateixa presideix ha fet una bona anàlisi i exhaustiva per acabar avalant l'opa hostil al Banc Sabadell.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!