La situació de Catalunya va influir a l’hora de decidir el seu vot en un de cada quatre votants a l’estat espanyol a les eleccions del 10-N, segons l’enquesta feta pública avui pel CIS. La sentència del judici al procés i la contundent resposta al carrer va influir en la decisió sobre qui votar en el 24,2% dels enquestats, mentre que el 75,3% assegura que no ho va fer en cap cas.

El fet que la situació política a Catalunya els influís el 10-N no va suposar, però, que canviessin majoritàriament el seu vot. De fet, el 42,2% afirma que el que va fer va ser reafirmar l’opció a la qual tenia previst votar. Dels que van canviar el seu sufragi, un 13,3% va votar un partit independentista i el 9,3% un que defensés més la unitat d’Espanya. El 4,1% declara que va canviar el seu vot a favor d’una formació que defensés el diàleg i l'entesa amb Catalunya.

Per territoris

Catalunya, és evident, és la demarcació on hi ha més electors que declaren haver-se sentit més influïts a l’hora de decidir el seu vot. Fins a un 42,3% dels enquestats. D’aquests, el 29,8% declara que la situació política va refermar la seva voluntat de donar suport al partit que tenien previst votar, mentre que un 41,3% afirma que va optar per votar una formació independentista. Un 10,4% dels catalans enquestats va decidir votar l’opció que millor podria aturar les aspiracions independentistes i únicament un 4,2% va canviar d'opinió i va optar per un partit que defensés millor la unitat d’Espanya.

Per comunitats autònomes, els votants de l’Aragó (34%) i Múrcia (27,4) es troben per sobre de la mitjana espanyola en afirmar que la situació de Catalunya els va influir a l’hora de votar el 10-N i més d’una quarta part ho van fer per votar un partit que pogués aturar l’independentisme.

Extremadura, La Rioja, Castella-la Manxa i Andalusia són les comunitats on la decisió de canviar de vot ha beneficiat els partits que defensen més la unitat d’Espanya.