La situació de Catalunya va influir a l’hora de decidir el seu vot en un de cada quatre votants a l’estat espanyol a les eleccions del 10-N, segons l’enquesta feta pública avui pel CIS. La sentència del judici al procés i la contundent resposta al carrer va influir en la decisió sobre qui votar en el 24,2% dels enquestats, mentre que el 75,3% assegura que no ho va fer en cap cas.

El fet que la situació política a Catalunya els influís el 10-N no va suposar, però, que canviessin majoritàriament el seu vot. De fet, el 42,2% afirma que el que va fer va ser reafirmar l’opció a la qual tenia previst votar. Dels que van canviar el seu sufragi, un 13,3% va votar un partit independentista i el 9,3% un que defensés més la unitat d’Espanya. El 4,1% declara que va canviar el seu vot a favor d’una formació que defensés el diàleg i l'entesa amb Catalunya.

Per territoris

Catalunya, és evident, és la demarcació on hi ha més electors que declaren haver-se sentit més influïts a l’hora de decidir el seu vot. Fins a un 42,3% dels enquestats. D’aquests, el 29,8% declara que la situació política va refermar la seva voluntat de donar suport al partit que tenien previst votar, mentre que un 41,3% afirma que va optar per votar una formació independentista. Un 10,4% dels catalans enquestats va decidir votar l’opció que millor podria aturar les aspiracions independentistes i únicament un 4,2% va canviar d'opinió i va optar per un partit que defensés millor la unitat d’Espanya.

Per comunitats autònomes, els votants de l’Aragó (34%) i Múrcia (27,4) es troben per sobre de la mitjana espanyola en afirmar que la situació de Catalunya els va influir a l’hora de votar el 10-N i més d’una quarta part ho van fer per votar un partit que pogués aturar l’independentisme.

Extremadura, La Rioja, Castella-la Manxa i Andalusia són les comunitats on la decisió de canviar de vot ha beneficiat els partits que defensen més la unitat d’Espanya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat