El butlletí Quotidien Europe, que edita l'Agence Europe i és un dels principals referents en les institucions de la UE, ha proposat enviar un "petit equip mandatat" per la UE per encetar una certa mediació entre Catalunya i Espanya, escoltant totes les parts.

"No cal que una de les institucions de la UE es comprometi formalment en una funció mediadora autoproclamada. Però seria sensat proposar el servei d'un petit equip mandadat per escoltar els punts de vista d'uns i altres, i posar en marxa una enginyeria imaginativa i apropiada de la subsidiarietat", afirma. "Els espanyols, animats per les passions "d'anar fins al final", o del "sentit de l'honor", no se'n sortiran tot sols", afegeix.

El butlletí recorda que l'Eurobaròmetre regional del 2018 detecta que la confiança de Catalunya en la UE és netament la més baixa de l'Estat espanyol, i que encara n'hi ha menys amb el govern espanyol. "Alguna cosa s'ha de reparar", assegura.

Quotidien Europe recorda que el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, ja va demanar obrir un diàleg amb un mitjancer "internacional o europeu" després de l'1-O fa dos anys. I apunta que Michel serà formalment president del Consell Europeu des de l'1 de desembre. "Les seves propostes del 2017 segueixen essent vàlides: pot inspirar-s'hi", afegeix el butlletí.

Apunta que la UE ja va jugar un paper innegable en els acords de pau d'Irlanda del Nord del 1998, coneguts com els acords de Divendres Sant, i fins i tot va crear un pressupost especial per cobrir les iniciatives. També recorda que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va rebre oficialment la primer ministra escocesa, Nicola Sturgeon, "quan el Regne Unit era encara ple membre de la UE i ella una notòria independentista".