Ningú no ha rebut el president Carles Puigdemont a Brussel·les. Excepte la dreta més extrema. Així ho ha assegurat l’expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, en un acte del PSC sobre la Unió Europea aquest dilluns, en el qual havia de participar l’exprimer ministre belga Elio di Rupo. “Entenc que el senyor Puigdemont estigui una mica despitat. Els únics que l’han rebut amb els braços oberts són els partits més a la dreta de l’extrema dreta”, ha assenyalat. Ha recordat que “en el seu dia van ser els aliats dels ocupants alemanys” durant la Segona Guerra Mundial.

En l'acte de suport a la candidatura de Miquel Iceta, Josep Borrell ha insistit molt en les paraules de Puigdemont, que va descriure la Unió Europea com un "club de països decadents". "Aquesta frase és la pitjor cosa que ha fet l'independentisme", ha indicat. Ha dit que, fins que “va posar-se de rebot contra Europa”, el president català tenia una certa bona imatge internacional, especialment després de l’actuació policial en el referèndum de l’1-O, que va tacar la imatge de l'Estat espanyol i va fer aparèixer el “fantasma de Franco” en l’opinió pública internacional. “Quan va posar-se de rebot contra Europa, l’estupor va ser gegant”, ha assenyalat. “La imatge que ha quedat és que l’independentisme no era tan europeista com presumia, que només era una excusa”.

“Els arguments que hem escoltat demostren el nivell de comprensió intel·lectual del problema és extraordinàriament baix”, ha criticat l’expresident del Parlament Europeu, que ha considerat que tots els arguments de l’independentisme sobre la UE han quedat desmuntats. “A Europa els tractats són interpretables, però no són de xiclet”, ha apuntat. I s’ha preguntat: “Quants catalans, que no tenen per què ser experts en res, s’ho han cregut?”.

Segons Borrell, després de tot el que ha passat, “aquest fantasma està mort”, els arguments independentistes han passat la “prova dels fets” i ha quedat clar que “les independències porten a l’exclusió de la Unió Europea”.

“Cap país no ha reconegut la autoindependència de cap de setmana. La Unió Europea li ha dit clarament el que hem dit un dia rere l’altre”, ha afirmat. Ha advertit que quedar fora de la UE seria una “condemna a mort per la nostra economia” i ha demanat no “jugar amb foc”. Ha contraposat l’independentisme als valors europeus: “L’independentisme ressuscita els indentitarismes, vol trencar amb unes fronteres que va costar massa sang fixar, se salta a la torera l’ordenament del seu país i la solidaritat”.

Revisar el “tiberi”

El candidat Miquel Iceta ha criticat l’independentisme per anar a Brussel·les a demanar el contrari del que representa el projecte comunitari. “Com esperes anar a Europa dient que aixecaràs una nova frontera i que et rebin amb aplaudiments?”, ha preguntat. En aquest sentit, el primer secretari del PSC ha promès que res no el farà “vacil·lar” de la seva vocació europeista.

Iceta també s’ha referit al rebuig a Barcelona per acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament. “És obvi que si introdueixes dubtes sobre el teu compromís europeu, si des de Brussel·les veuen que els bancs canvien la seva seu social, com vols que t’atribueixin la seu?”, ha interrogat.

Per altra banda, s’ha compromès a “revisar el tiberi” de la Generalitat en política exterior, perquè no totes les delegacions podrien estar justificades. L’eix de la seva política exterior seria la promoció de les empreses catalanes a l’estranger i la captació d’inversió estrangera a Catalunya. També ha defensat la cooperació amb la diplomàcia espanyola en favor dels interessos de Catalunya. “No podrem arribar a tot arreu, però l’Estat espanyol sí”, ha assegurat. "No tenim problema per anar al govern espanyol i demanar-li ajuda".

De problema a solució

En la mateixa línia, l’eurodiputat del PSC Javi López ha acusat d’irresponsables els dirigents independentistes pel seu discurs sobre la Unió Europea, basat en “projeccions irreals”, i per haver perdut la “capacitat d’interlocució” amb Brussel·les i els estats membres que havia tingut històricament la Generalitat. “Qui ho acaba pagant són els catalans, que sabem que el nostre espai natural és Europa”, ha lamentat. És per això que ha sostingut que volen “passar de ser un problema a Europa a aportar solucions”.

En l’agenda oficial de campanya constava que de l’acte també hi participaria l’exprimer ministre belga Elio di Rupo, que finalment no ha aparegut, sense cap explicació per part del PSC.