La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha insistit a advertir al PSOE i ERC que qualsevol diàleg que busqui una solució per la situació política a Catalunya ha d'incloure "el principal grup del Parlament i el qui ostenta la presidència de Catalunya". "Fem molt d'èmfasi en la importància del reconeixement d'interlocucions i el respecte institucional", ha insistit.

Borràs ha llançat aquest avís durant la roda de premsa que ha ofert a Brussel·les, junt amb Albert Batet i Eduard Pujol en una pausa de la reunió que celebren els diputats i senadors de JxCat presidida pel president a l'exili, Carles Puigdemont, i  el president de la Generalitat, Quim Torra.

De fet, la previsió era que fossin els dos presidents els qui protagonitzessin aquest contacte informatiu, però en el darrer moment s'ha decidit que fossin els portaveus qui compareguessin, la qual cosa ha provocat les protestes dels periodistes convocats.

La portaveu de JxCat, que ha advertit que "la solució política al conflicte a Catalunya ha de tenir en compte tots els actors", ha subratllat en ser interrogada sobre les converses amb el PSOE, que l'objectiu de JxCat és "plantejar solucions polítiques a Catalunya, no un problema d'investidura".

Pel que fa el paper que assumeixi ERC en aquesta negociació, s'ha limitat a advertir que "cadascú haurà de prendre les seves decisions". "Nosaltres sabem quin és el nostre compromís amb els nostres electors", ha reblat.

La reunió de JxCat a Brussel·les es produeix deu dies abans que el TJUE es pronunciï sobre la immunitat d'Oriol Junqueras per la seva condició d'eurodiputat electe, que pot comportar el reconeixement de la immunitat de Puigdemont. Aquesta seria, segons Batet, "una victòria política molt important", perquè li atorgaria "llibertat de moviments" i la possibilitat d'assumir l'acta de diputat. Això no obstant, JxCat no ha volgut avançar cap resposta fins conèixer la decisió del TJUE.

En relació a la possible inhabilitació de Torra arran del judici per la no retirada dels llaços grocs del palau de la Generalitat, Batet ha subratllat que sigui quina sigui la decisió del TSJC. hi ha marge per fer un recurs davant del Suprem, que hauria de contemplar les qüestions prejudicials reclamades per la defensa, la qual cosa allargaria el procés fins esgotar la legislatura.