Les bases de Barcelona en Comú (BComú) van avalar dijous al vespre el pacte assolit amb el PSC perquè els socialistes s'integrin en el govern de la capital catalana. Amb un 62,52% de vots afirmatius, 32,82% de negatius i 4,66% en blanc, l'entrada dels de Jaume Collboni a l'executiu queda definitivament ratificada a l'espera de posar-se en marxa en les properes setmanes. 

Aquest 'sí' que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va definir com a "exigent", és comprensible per la "complexitat" del moment. Els comuns al·legaven ahir que hi ha hagut més participació que en altres processos, cosa que demostra l'interés dels inscrits en dir la seva sobre els acords municipals, i bo i admetent, en una entrevista a 8TV, que "la majoria de no s'ho hauria imaginat mai fa un any". 

"Amb aquest acord es vol aconseguir una  major estabilitat al govern de la ciutat per tal d’impulsar els canvis i transformacions necessàries que permetin reduir les desigualtats, impulsar el desenvolupament econòmic inclusiu i garantir la cohesió social", celebrava ahir l'organització en un comunicat. 

Amb tot, l'esquerra alternativa aconsegueix sumar a la tradicional per un govern "més solid" que tindrà un total de 15 regidors (a 6 per la majoria absoluta), que continuarà necessitant el suport actiu o passiu d'ERC i CUP per decisions importants que s'hagin de prendre a l'hemicicle. 

PSC, més implicat

Els resultats salten a la vista. Si bé el 38% de participació tampoc va fer saltar d'alegria la seu nacional del carrer Nicaragua, el PSC va aconseguir un suport de llarg més massiu. El 89% de la militància que va participar va avalar l'acord, en un procés que es va iniciar divendres per via telemàtica i va culminar aquest dimecres de manera presencial amb els vots de Collboni i el primer secretari del partit, Miquel Iceta. 

Tenia dubtes. Collboni ho va admetre davant els seus, reivindicant i celebrant haver escollit posar "Barcelona per davant dels càlculs electorals", en referència a les possibles implicacions que pugui tenir de cara a les eleccions generals del 26-J. 

L'acord

Amb aquesta entesa, els socialistes passaran a tenir diverses i importants responsabilitats. Jaume Collboni serà el segon tinent d'alcalde i número 3 de l'equip. D'ell dependran les àrees de Promoció de la ciutat, Empresa i Turisme, Cultura, Innovació i Coneixement, a més de coordinar la fundació Mobile i la presència municipal a Fira de Barcelona. A més a més, el socialista assumirà també les relacions del consistori amb la Generalitat i l'Estat. 

A banda d'això, el consistori passarà de quatre a cinc tinences d'alcalde. La regidora Montse Ballarin passarà a ser la regidora de Comerç i Mercats i de l'Eixample; Carmen Andrés, la d'Infància, Joventut i Gent Gran, a més del districte de Sant Andreu; i Daniel Mòdol, d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni a més d'ocupar-se del districte de Sarrià-Sant Gervasi.