L'expresident del govern espanyol i exlíder del Partit Popular, José María Aznar, va mediar amb l'actual direcció del Partit Popular, liderada per Alberto Núñez Feijóo, perquè Alejandro Fernández fos escollit cap de llista en les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. Tot i que Fernández no era la primera opció de Feijóo, Aznar va pressionar l'actual líder popular perquè Fernández repetís com a cap de cartell, tal com explica El Español. Segons el mitjà citat, Aznar va fer una gestió "discreta" en defensa de "la unitat del partit". Considerava que un canvi sobtat de lideratge podia suposar un "llast" i hauria emès un missatge des de Gènova que buscava algú més "amigable" amb l'independentisme. 

La dicotomia dins del PP amb Catalunya

I és que Alejandro Fernández sempre ha tingut bona relació amb Aznar. De fet, els seus posicionaments coincideixen més amb els de l'expresident del govern espanyol, que no pas amb el d'Alberto Núñez Feijóo, que buscava un nou líder a Catalunya que encarnés els valors més pròxims al catalanisme, com ho feia Josep Piqué. Dues versions dels populars que sempre han estat latents a Gènova, començant pels postulats de Manuel Fraga -més pròxims a Feijóo-, que els diferencia al PP madrileny, que té uns valors més pròxims a Ayuso, Aznar o Pablo Casado

De fet, quan el PP va filtrar l'oferiment a Junts per Catalunya i Carles Puigdemont en el marc de les converses per a la investidura fallida de Feijóo el passat setembre, el mateix Alejandro Fernández, juntament amb Cayetana Álvarez de Toledo, van saltar-hi en contra immediatament i públicament. "Que algú em digui de què s'ha de parlar amb Junts. Puigdemont sí que és el meu rival, i ho és del projecte del PP, de la Constitució i d'Espanya", va dir Fernández, pràcticament desautoritzant Feijóo. 

Fernández, en contra de parlar amb els independentistes

Fernández no és gens partidari de parlar amb els independentistes catalans, una posició contrària a la de Feijóo, que sí que va iniciar converses amb Junts per Catalunya. El candidat del PP català sempre ha representat la lluita contra el nacionalisme català, uns valors més pròxims als que encarnava Ciutadans. Un dels problemes que també té Fernàndez és la seva relació amb l'empresariat català. A diferència del ja traspassat Josep Piqué, Fernàndez és reticent al catalanisme moderat que encarna gran part d'aquest empresariat. De fet, Feijóo s'hi va voler aproximar en una conferència al Cercle d'Economia el passat mes de maig amb un discurs que buscava teixir ponts, però Fernández, Cayetana o Ayuso han impedit aquesta aproximació amb els seus postulats anticatalanistes. 

Tot i que Fernández va ser confirmat el passat dimarts com a candidat, hi va haver un ball de noms durant les dues setmanes posteriors a la convocatòria electoral. Des del líder popular a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera -que té bona relació amb dirigents de Junts-, fins a Dolors Montserrat, que serà la cap de campanya de Fernández. La negativa d'uns i altres van portar Feijóo a acabar nomenant el president del PP català com a cap de llista. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!