L’Associació 11M d’afectats pel terrorisme es troba a la corda fluixa. Segons denuncia l’entitat, “abocada al seu tancament”. El motiu són els més de 65.000 euros que li reclama la Direcció General de Diversitat Familiar i Serveis Socials, organisme dependent del Ministeri de Drets Socials de Ione Belarra. I els reclama, segons el comunicat de l’associació, per un defecte formal: per l’absència d’un segell en unes factures finançades amb una subvenció pública que van rebre el 2013. De l’import requerit, 51.538 euros són de la sanció en si i 14.313 són en concepte d’interessos. Des del Ministeri asseguren que els sap greu la situació, però que no es poden saltar la llei.

Els fets es remunten al 2012, quan el llavors Ministeri de Sanitat, Afers Socials i Igualtat va convocar una subvenció per a “entitats en defensa de les víctimes del terrorisme” per a incórrer en despeses durant l’any 2013, i van adjudicar-se 49.500 euros a l’Associació 11M d’afectats pel terrorisme. I el febrer del 2014, com era obligatori, van enviar la justificació de la subvenció, amb un informe favorable d’un auditor de comptes extern. Aquest informe certificava que els fons rebuts s’havien destinat correctament a les finalitats sol·licitades, amb una relació de totes les despeses.

No va ser fins a tres anys després, el 2017, que el Ministeri va requerir a l’associació els documents originals de la subvenció, que l’entitat assegura que va lliurar. Però, quatre anys més tard, el febrer del 2021, el Ministeri de Drets Socials va requerir el reintegrament de 42.494,36 euros. No acceptava els justificants de despesa perquè no disposaven del segell d’imputació a la subvenció. Segons l’associació, van oferir la possibilitat de subsanar el defecte “merament formal”, que va ser denegada.

Des de l’associació asseguren que de seguida van recórrer la decisió davant dels tribunals i van contactar amb el Ministeri. Segons el comunicat, “el subdirector general va reconéixer l’error comès, ens va demanar disculpes, es va comprometre a emetre el certificat acreditatiu de la suspensió i ens va instar a no formalitzar el pagament”. No obstant això, després de setmanes d’espera, “va acabar retractant-se i negant-nos el certificat promès”. Poc després, l’Agència Tributària va posar en marxa el tràmit d’embargament, que va obligar-los a fer el pagament d’immediat.

Entre altres causes, l'entitat ha estat acusació particular en el judici pel 17-A a l'Audiència Nacional. "Som una Associació de víctimes de terrorisme a la qual cap de nosaltres voldríem pertànyer perquè mai vam voler que passés el que va passar", assegura la junta directiva en un comunicat. I conclou: "Sempre ens han considerat molestos i veurien complert el seu desig del nostre final, de la desaparició de l'Associació 11-M Afectats del Terrorisme, recorrent a qualsevol maniobra, fins i tot la més ruin". 

La versió del Ministeri

Des del Ministeri de Drets Socials admeten que és un "tema delicat", que els sap greu la situació, però que no poden saltar-se la llei. Justifiquen que aquesta entitat no ha justificat la subvenció rebuda d'acord amb les normes aplicables que coneixia en el moment d'accedir-hi. Fonts de la Direcció General assenyalen que estan obligats a aplicar aquestes normes en la revisió de les justificacions, "conegdes i incomplertes per l'entitat", i donar trasllat a Hisenda. Cal complir tant amb la finalitat de la subvenció com amb els requisits formals de justificació "per a evitar fraus". Malgrat tot, sostenen que des del Ministeri han atès i ha acompanyat l'associació, amb la qual han mantingut reunions, trucades i intercanvis de correus, però afegeixen que "no se'ls pot donar un tractament diferent a la resta d'entitats". Un cop constituït un deute amb l'Agència Tributària, conclouen, ja no hi poden fer res.