Un grup de científics ha  denunciat la falta de transparència dels registres espanyols sobre les dades de la Covid-19 en un article en la revista internacional d'àmbit científic The Lancet. En aquest sentit, han posat de manifest la seva insolvència, ja que els experts consideren que són "insuficients" per entendre el comportament de la pandèmia i, per tant, prendre les mesures pertinents en cada cas. 

Per això, els científics que signen l'article, Clara Prats, Aurelio Tobias, Ainhoa Alustiza i Sergi Trias-Llimós, han instat a les autoritats sanitàries que publiquin actualitzacions "diàries" i "constants" sobre proves, casos, hospitalitzacions, ingressos en unitats de cures intensives, recuperacions i defuncions de pacients amb coronavirus

thelancet

Article de The Lancet

Més informació del perfil d'afectat

A més, els científics manifesten que aquestes dades també haurien d'incloure variables com l'edat, sexe i informació geogràfica per "controlar millor" els impactes demogràfics i el perfil d'afectats. 

També apunten que falta unificar tota la informació facilitada per les comunitats autònomes perquè els registres no presentin una informació amb definicions i criteris d'inclusió dispars.

PCR Puigcerdà / ACN
Un professional sanitari realitza un test PCR a un pacient a Puigcerdà / ACN 

Els autors de l'article també expliquen que diferents països del món (com, per exemple, Holanda, Alemanya, Filipines o Mèxic) estan publicant actualitzacions diàries "coherents" i "exhaustives" de casos i de defuncions molt detallades, en les quals s'inclouen les desagregacions per grup d'edat, sexe i àrea geogràfica. Uns registres que consideren "essencials" per entendre la pandèmia. I és que, subratllen, que examinar "les diferències" entre països és "crucial" per avaluar l'impacte de les diferents polítiques preventives de salut i poder dissenyar-ne de millors que permetin reduir els riscos associats a la Covid-19. 

D'altra banda, els científics subratllen que la pandèmia del coronavirus ha afectat notablement la població espanyola. En aquest sentit, recorden que només fins al 25 de setembre del 2020 ja s'havien registrat més de 700.000 positius i més de 31.000 morts. 

Les darreres dades sobre la pandèmia, publicades ahir pel ministeri de Sanitat, indiquen que des que es va iniciar la pandèmia a Espanya ja s'han registrat 861.112 casos i 32.929 defuncions. Això situa el país en el segon d'Europa amb més casos, només superat per Rússia que n'acumula 1.260.112. En tercer lloc, s'hi troba França amb 671.638 positius detectats, Regne Unit (561.815) i Itàlia (338.398).