L'Assemblea Nacional Catalana continua apostant per una via unilateral que ja està preparant amb la celebració del Congrés d’Independències Unilaterals, el qual, asseguren des de l'organització, ha estat un èxit. 

L'esdeveniment ha tingut lloc els dies 7 i 8 de maig i ha comptat amb la participació en línia d'exrepresentants i líders de la societat civil dels Estats bàltics i Eslovènia, els quals han parlat dels processos d’independència dels seus respectius països.

L'objectiu, ha explicat l'ANC en una nota de premsa, era aprendre lliçons que puguin donar impuls al moviment independentista català. "En total, més de 200 participants van participar en 5 tallers a porta tancada, mentre que les sessions es van emetre en obert", han assegurat. 

Rebutgen les "taules de negociacions obsoletes"

La presidenta de l'organització, Elisenda Paluzie, durant l'acte de cloenda, ha aprofitat per mostrar el seu rebuig a la taula de diàleg defensada pel líder d'ERC, Pere Aragonès, amb el govern espanyol. "No podem seguir esperant taules de negociació obsoletes, no podem deixar perdre les finestres d’oportunitat mirant l’Estat espanyol i cedint terreny. Des de l’Assemblea creiem que és un error, no només perquè no donarà cap resultat, sinó que també suposaria perdre una generació”, ha declarat. 

Una idea en la qual ha posat èmfasi la coordinadora de la Comissió Internacional de l'Assemblea, Joana Pujol, la qual ha conclòs que "sense unilateralisme, la independència no serà possible". "La rellevància de la pressió popular al carrer i una estratègia diplomàtica per defensar els objectius nacionals en un gran nombre de països estrangers són punts clau”. 

Els països bàltics com a exemple

El congrés va tractar temes com l’economia, la defensa i la seguretat, les relacions internacionals, els seus processos constitutius o les seves estratègies de desobediència civil i va comprtar amb la participació de l'exministre eslovè d'Afers Exteriors Dimitrij Rupel i dels exlíders de la societat civil dels països bàltics, Ülo Laanoja i Vents Armands. A més, també es va comptar amb Ramón Grosfóguel, activista portoriqueny i sociòleg pel Departament d’Estudis Ètnics de la Universitat de Califòrnia, a Berkeley, i dels experts i els acadèmics catalans Albert Noguera, Eulàlia Pasqual, Xavier Cuadras, Jordi Arrufat i Daniel Soler.

 

Imatge principal, concentració convocada per l'ANC a plaça Catalunya el 28 de febrer del 2021 / ACN