L’Assemblea Nacional Catalana, l'organització a favor del dret a decidir del poble basc, Gure Eku i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) estan organitzant una acció per il·luminar simultàniament més de 300 cims al llarg de tots els Pirineus el pròxim 2 de juliol. Amb fanals especials i llanternes frontals, es pretén crear una línia de llum que ressegueixi la serralada de l'Atlàntic al Mediterrani per reivindicar el dret d’autodeterminació dels pobles. Així, es pretén connectar el País Basc amb Catalunya a través de la serralada dels Pirineus amb punts de llum als cims que hi ha des d'Hondarribia fins al Cap de Creus, l'Alt Empordà. Es tracta d'una distància d'aproximadament uns 430 quilòmetres.

Concretament, a l'anomenada Via Pirinenca hi haurà molts cims preparats perquè hi pugui participar tothom que ho vulgui, però també n'hi haurà d’altres d'alta complexitat on l'activitat estarà estrictament reservada a excursionistes experts. De moment, només s'han obert les inscripcions dels Pirineus centrals, on tots els cims són catalogats d'alta complexitat. I les inscripcions per als cims d'Euskadi i Catalunya, on molts seran oberts a tot el públic, començaran l'1 de març.

El Pedraforca, prova de foc

En la presentació de la connexió lumínica amb el País Basc a través dels Pirineus que es va fer el passat mes de juliol, es va dur a terme un primer assaig. Concretament, es va il·luminar el Pedraforca i la Peña de Aia/ Aiako Harria. L'esdeveniment es va fer públic a Sant Ponç de Molers, al Pedraforca. Així, més de 50 excursionistes van pujar la muntanya i van il·luminar el cim amb diversos farells. Aquesta presentació es va replicar al País Basc, concretament, a la Peña de Aia (Guipúscoa). Aquest primer assaig evoca l'acte que ja va convocar Artistes de la República el setembre de 2019, quan va encendre 131 farells a les agulles del massís de Montserrat. Hi van participar 500 escaladors. Un mes després, Gure Esku Dago va convocar una cadena humana a l'illot de Gaztelugatxe (Biscaia) per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans i dels joves d'Altsasu.

Montserrat, el precedent

L'any 2019, per commemorar el segon aniversari del referèndum de l'1-O, Artistes per la República va il·luminar el massís de Montserrat amb 131 farells que es van mantenir encesos durant 12 hores, fins a les 7:45 del matí de l'endemà, 1 d'octubre. Aquesta acció, sota el nom de "Llum i Llibertat", va ser secundada per l'Assemblea Nacional Catalana, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i va comptar amb el suport d'Òmnium Cultural.