L'economista Xavier Sala-i-Martin ha carregat contra l'aliança que els socialistes van fer dimecres al Parlament contra el dictamen que empara el diputat de la CUP Pau Juvillà, perseguit per la Junta Electoral Central (JEC). "Això sí que és curiós: que a l'hora de la veritat quan es tracta de defensar la sobirania de Catalunya, el PSC s'alia amb Vox, Cs i PP!", ha indicat l'economista. El dictamen que va votar ahir la Comissió de l’Estatut dels Diputats va comptar amb el vot favorable de Junts, ERC, la CUP i En Comú Podem. Per contra, el PSC va votar en la mateixa direcció que ho va fer la dreta espanyolista de Vox, Ciutadans i el Partit Popular. D'aquesta manera, els socialistes van rebutjar defensar l'escó del diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, en els terminis que ho argumenta el dictamen, el qual manté que el cupaire ha de preservar el seu escó sempre que no comprometi els funcionaris de la cambra catalana. Aquest informe, que haurà de ser ratificat en ple parlamentari, arriba just abans que es compleixi el termini que va fixar la JEC perquè la presidenta del Parlament, Laura Borràs, executi la retirada de l'acta del diputat.

El diputat del PSC David Pérez va anunciar que votarien en contra de la resolució, que considera “feble des del punt de vista jurídic” perquè “no hi ha cap firma de cap lletrat o jurista”. Així, va opinar que cap informe parlamentari pot anar en contra del que ordena la JEC, per la qual cosa va demanar complir la sentència i retirar l’acta de Pau Juvillà, tot evidenciant el canvi de postura dels socialistes sobre aquesta qüestió. També va aprofitar l’oportunitat per criticar la proposta de suspendre l’activitat institucional, que considera una mostra de “teatralització i improvisació”. El diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco va remarcar que, segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg), no pot ser diputat una persona condemnada per desobediència, encara que aquesta no sigui ferma. “Juguen a despistar”, va advertir. Pel que fa al dictamen aprovat, el va titllar de “paper mullat” i una pèrdua de temps que portarà igualment a la pèrdua de l’escó per part de Juvillà. “Estan intentant enganyar-nos amb un bunyol semijurídic”, va criticar.

Per la seva banda, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha reconegut que la situació és complicada, i ha donat suport a Borràs. "La presidenta Borràs està fent tot el que pot, i més, perquè el diputat Juvillà no perdi l'escó", ha assegurat Forcadell en una entrevista a RN4. Per a Forcadell les accions de la Mesa en la protecció de l'escó de Juvillà han de tenir una línia vermella: no afectar els funcionaris que treballen a la Cambra. "Ja s'ha dit que el límit era que no arribés a tenir conseqüències penals per als funcionaris", ha remarcat. Quan li han preguntat sobre la utilitat de la desobediència en casos com aquest, Forcadell ha sentenciat: "Crec que la desobediència té sentit sempre. No es pot normalitzar que un òrgan com la JEC pugui treure l'escó a un diputat escollit democràticament".