L'ambaixador de Rússia a Madrid, Yuri Korchagin, ha negat l'existència d'"ingerències russes" a Catalunya, i ha carregat contra el Reial Institut Elcano.

En una carta tramesa al president de la comissió mixta de Seguretat Nacional, José Manuel García-Margallo, Korchagin es refereix a una compareixença que va fer la investigadora del Reial Institut Elcano Mira Milosevich-Juaristi el passat 23 de novembre a la cambra baixa, on va acusar Rusia d'interferir en la qüestió catalana.

La investigadora va presentar un informe que afirmava que "Rússia és present en la guerra de la informació amb Espanya i la resta dels països europeus".

Korchagin lamenta en la carta que aquestes afirmacions, "segons els diaris, van ser interpretades per la majoria dels membres de la comissió com a dades fiables", malgrat que la investigadora va admetre no tenir "proves materials ni empremtes informàtiques" del que indicava. L'ambaixador es queixa que la posició ja manifestada per la seva ambaixada no es tingués en compte a la comissió.

"M'atreveixo a recordar-li, senyor president, que l'ambaixada de Rússia a Madrid va expressar repetidament la postura oficial del nostre país, que consisteix en un total suport a la integritat territorial d'Espanya i defineix la situació a Catalunya com un procés intern amb el qual no tenim res a veure", subratlla la missiva.

I afegeix que "per estrany que sigui i malgrat les relacions veritablement amistoses que existeixen entre els nostres dos països, aquesta posició de Rússia no va ser presa en consideració durant la sessió". També lamenta que hagin passat inadvertides les declaracions del sotsdirector general del Centre Criptològic Nacional, Luís Jiménez, que va assegurar que durant la crisi a Catalunya no va ser detectat "cap ciberatac procedent de països externs", tampoc de Rússia.

L'ambaixador rus nega també altres afirmacions de l'experta del Reial Institut Elcano, que també va assegurar que "Moscou usa la guerra de la informació com a estratègia militar". Per desmuntar aquesta acusació, l'ambaixador ha tramès al Congrés i ha demanat que siguin lliurats als diputats uns extractes de la Doctrina de la Seguretat d'Informació russa, que considera que deixen clar que "no és cert" que entre les seves estratègies militars hi hagi la guerra de la informació.

A més, adjunta una còpia d'una altra missiva que va remetre el 16 de novembre al Reial Institut Elcano, en la qual qualifica de "fal·làcies infundades" les afirmacions de la investigadora i expressa la seva "sorpresa" i "indignació". "Aquestes assercions propicien un ambient hostil, sembren enemistat cap als russos incloent els que viuen a Espanya o pensen viatjar a aquest país. Si aquest era l'objectiu de la publicació voldria subratllar que contradiu les tradicionals relacions d'amistat existents entre Rússia i Espanya al llarg de diversos segles", indica.

Igualment, Kochagin manifesta a l'Institut la seva sorpresa perquè aquest informe sigui publicat per una institució que patrocinen organismes oficials d'Espanya. "A més, el títol 'Reial' de l'Institut suggereix a pensar que aquests enfocaments poden ser compartits per la Corona", apunta, abans de concloure que "la feina d'investigació científica no ha d'estar suplantada per crides ideologitzades per desemmascarar enemics".

Precisament avui, García-Margallo ha proposat la compareixença de l'ambaixador rus a Espanya davant aquesta comissió. La mesa i la junta de portaveus de la comissió haurà ara de pronunciar-se i decidir sobre aquesta compareixença perquè Korchagin intervingui en una sessió que se celebraria en qualsevol cas després de les eleccions catalanes.