La judicialització del conflicte català per part de l'estat espanyol torna a tocar a les portes d'Europa. Després dels intents fallits d'extradir al president a l'exili Carles Puigdemont, el jutge Llarena va tornar a provar sort amb la justícia italiana aconseguint el mateix resultat: la humiliació de la justícia espanyola. La consellera d'Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, ha assegurat a TV3 que el cas del president Puigdemont ja és "un cas de justícia europea, i no tinc cap dubte que arribaran victòries des del TJUE i des d'Estrasburg". 

La consellera es mostra confiada en la resposta de la justícia europea en el cas de les euroordres dels polítics catalans a l'exili. Alsina ha remarcat que el procés de persecució de Llarena ha deixat en dubte la justícia espanyola en l'àmbit europeu. "El fet que la justícia espanyola està molt polititzada és un tema del qual la justícia europea ja n'ha parlat", ha dit. 

Respecte al silenci del Parlament Europeu sobre el cas de Carles Puigdemont, Alsina ha explicat: "El Parlament Europeu va fer el que s'esperava: esperar a veure com resol el tribunal el cas. Hem de tenir una mica de paciència". Tot i això, la consellera ha exposat que, individualment, alguns representants del Parlament han mostrat la seva solidaritat i el seu suport al president Puigdemont, fos de forma privada o pública. 

Mateixos estàndards 

Alsina ha tornat a insistir en les similituds entre les demandes del poble escocès i el català. Si bé ha reconegut les diferències contextuals de cada moviment independentista, ha remarcat que en els dos casos Europa ha de respondre de la mateixa manera. "El que serveixi per a Escòcia ha de servir per a Catalunya", ha assegurat la consellera. 

"El que s'estableixin com a condicions en el cas d'Escòcia o les reaccions que hi hagi amb el cas escocès haurien de ser les mateixes que amb Catalunya. Europa no hauria de tenir dobles estàndards", ha sentenciat. Es tracta d'una reivindicació que Alsina ja va expressar al diari The Telegraph, on també va reclamar un tracte igualitari entre les dues nacions per part d'Europa. 

Per la consellera, la via escocesa és la que vol seguir el poble català, és a dir, el referèndum pactat amb l'Estat. "La unilateralitat ha vingut més per part de l'Estat. El model escocès és el nostre", ha remarcat, i ha afegit la importància de demostrar a Europa que el conflicte català no és un afer intern. 

 

Imatge principal: La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, a Roma el passat setembre / ACN