Les disputes entre el PP i el PSOE causen estralls tan grans com el fet que actualment a Espanya hi hagi 46 vacants de càrrecs judicials per cobrir. Entre aquestes vacants hi ha nou places de magistrat al Tribunal Suprem, per jubilació o per decés, i sis presidències de tribunals superiors de justícia.

Segons explica El País, les causes d'aquestes vacants són el bloqueig del PP en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la reforma legal del PSOE i Unides Podem per limitar les funcions del CGPJ per tal que no pugui fer nous nomenaments.

El citat mitjà assegura que el cas més preocupant és el del Tribunal Suprem, on cada vegada que queda un lloc buit no es pot designar un nou titular; la reforma legal del govern espanyol no ho permet. 

Tribunal Supremo Madrid - EFE

Exterior de la seu del Tribunal Suprem a Madrid / EFE

El CGPJ fa dos anys que està en funcions i això ha produït complicacions en diversos casos. El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries va estar un any i mig sense titular, amb la presidència coberta per un interí. El mateix va passar al País Basc. 

La reforma legal

El Congrés va aprovar el mes de març la reforma de la llei que regula el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que limita les seves funcions quan té el mandat caducat. Això impedeix que pugui fer nomenaments fins que no es renovi. Fa dos anys que va expirar el mandat del CGPJ però el govern espanyol i el PP encara no han arribat a un pacte per nomenar nous vocals.

El sistema d'elecció requereix un acord de les principals formacions polítiques de la cambra baixa, ja que requereix una majoria de tres cinquenes parts del Congrés. La iniciativa del PSOE i Unides Podem es va aprovar amb 196 vots a favor i l'oposició de la dreta. 150 diputats hi van votar en contra.

Es tracta d'una reforma polèmica, rebutjada per la dreta, que es va impulsar des dels partits que formen el govern de coalició davant del bloqueig per part del PP a la renovació de l'òrgan de govern dels jutges. El mateix CGPJ es va mostrar crític amb la reforma.

De fet, tres associacions de jutges de signe conservador, l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) i el Foro Judicial Independiente (FJI) van enviar un escrit al comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, i a la vicepresidenta de la UE per Valors i Transparència, Vera Jourová, per denunciar que l'Estat de dret està "en risc" a l'estat espanyol per la reforma legal que limita les funcions del CGPJ.

 

Foto principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el del PP, Pablo Casado, davant la Moncloa / Fernando Calvo i Borja Puig