Professors universitaris, advocats i representants d'organitzacions i entitats socials integraran la directiva de Societat Civil Valenciana (SCV), una entitat que sorgeix contra l'"adoctrinament" i la "manipulació" que, segons l'opinió dels promotors, estan instaurant els poders públics. En els últims mesos s'havia insinuat que darrere d'aquesta iniciativa hi hauria Alexis Marí, exsíndic de Ciutadans a les Corts Valencianes (ara dins el grup de No Adscrits) i el de Carolina Punset, europarlamentària de Cs que segueix en el partit malgrat tenir clares discrepàncies amb la direcció.

La plataforma es presentarà el proper mes però, segons informa esdiario, ja sonen altres noms que podrien integrar-se en l'organització germana de Societat Civil Catalana: la llicenciada en Geografia i Història i funcionària municipal Susana Espada i José García Roig, empresari i exmembre del consell d'administració de València CF El arquitecte municipal de Gandia i exdirigent de Ciutadans, Fernando Mut, María Antonia García Benau, doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials que va optar al rectorat de la Universitat de València en les eleccions del gener passat. També ha confirmat la seva participació en la junta María José Gratacós, llicenciada en dret i actualment cap de secció de Domini Públic en l'Ajuntament de València; Carlos Pastor, doctor en Ciències Físiques per la Universitat d'Alacant i Manuel Sanchís, doctor en Economia per la Universitat de València. Altres noms estudiats són María Teresa Caturla, Melchor Senent, Eduardo Goig i Ramón López Martín.

Societat civil considera que la ciutadania ha de respondre davant de la "creixent arbitrarietat a la presa de decisions públiques". En aquest sentit, SCV lamenta que el "progressiu distanciament" del món de la política de la societat civil genera un "important deteriorament" a evitar-se. SCV es posiciona contra els independentismes, encara que això no ha impedit als seus promotors de mantenir contactes amb representants de formacions nacionalistes-independentistes per explicar-los el projecte cívic.

Societat Civil Valenciana pretén "incidir en l'àmbit públic en tot allò que afecti a la convivència i a la millora de la qualitat de vida de tots els valencians, "tant el que aquí ha nascut, com aquells que han decidit formar part de la Comunitat Valenciana a raó de la seva residència, treball o voluntat pròpia". Com a reptes dels valencians, SCV inclou l'"educació, el medi ambient, l'articulació territorial "Alacant, Castelló i València "juntes", el finançament, l'exclusió social i la pobresa, l'abandonament del món agrícola, o l'"ocultació de la realitat per manipular i adoctrinar la gent", entre d'altres.

Societat Civil Catalana, premi Convivència Manuel Broseta

El passat mes de gener, Societat Civil Catalana va rebre el Premi Convivència de la Fundació Manuel Broseta. El lliurament va estar embolicat en polèmica ja que Ximo Puig, President de la Generalitat, va fer lliurament del guardó amb l'absència dels seus socis de govern (Compromís) i també va haver d'escoltar les crítiques de la seva consellera de Sanitat, la socialista Carmen Montón, també contrària a què se li concedís l'esmentat guardó a l'entitat catalana.