La proposta de Podem per reformar la Llei d'estatut d'expresidents de la Generalitat ha dividit els partits que formen el pacte del Botànic i governen al País Valencià. El PSPV defensa la "dignificació" de la figura dels exmandataris i rebutja prendre decisions "revengistes i de càstig", mentre Compromís i Podem subratllen la seva aposta per "eliminar privilegis" i acusen els socialistes de no complir la paraula donada en signar el pacte.

La proposició de llei ha arribat aquesta setmana a la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les institucions de les Corts, on s'han debatut les esmenes presentades al text inicial de Podem. La iniciativa planteja, entre altres qüestions, eliminar l'oficina a disposició dels expresidents i els dos llocs de treball amb funcions d'assessorament i un xofer, que aquests fossin membres nats del Comitè Econòmic i Social (CES) --i no del Consell Jurídic Consultiu (CJC) com ara i estableix la possibilitat de la revocació parlamentària en casos de condemna ferma per un delicte contra l'administració pública ocorregut abans, durant o després del seu mandat.

PSPV i PP contra Compromís i Podem

La proposta de reforma de la llei, informa Europa Press, també especifica que en un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta reforma els expresidents que s'haguessin acollit als drets fixats en la llei anterior hauran de presentar davant Les Corts una memòria justificativa de la dotació pressupostària per a la seva oficina de suport.

Corts Valencianes

La ruptura entre el socis de govern ( PSPV i Compromís, amb el suport parlamentari de Podem) ha quedat evidenciada a l’hora de votar. Totes les esmenes plantejades pel PSPV i el PP han tirat endavant amb l'oposició de Compromís i Podem, quedant eliminats els articles relatius al pas dels expresidents al CES i la revocació, així com introduint de nou l'oficina de suport i els dos llocs de treball i servei de seguretat, donant donar compte els expresidents de l'ús dels mitjans al seu abast en un informe anual d'activitats

Després d'aquestes votacions, Compromís i Podem s'han abstingut en la votació a l'articulat, deixant clar en el primer cas que si es manté així l'articulat votaran en contra en el ple, ja que "es deixa pràcticament igual" que l'actual i "no té sentit el canvi ".

Podem:"acabar amb els privilegis"

La diputada de Podem Fabiola Meco afirma que el seu grup torna a portar aquesta qüestió a Les Corts no per "obsessió ni mania persecutòria" sinó per intentar aconseguir un acord per "acabar amb privilegis" traduïts en una despesa d'1 milió d'euros fins a febrer de aquest any, una "barra lliure" sense rendició de comptes i per evitar que "presidents indignes i condemnats" puguin seguir "privilegiats a costa dels valencians".

Recorden el PSPV que en el pacte del Botànic havia la reforma de l'estatut d'expresidents i li ha preguntat "per què vol mantenir l'status quo". "Hauran d'explicar per què falten a la lleialtat d'un pacte, per què no tenen paraula o si la tenen, per què no la compleixen. Tenen fins al ple per saber on volen estar, si amb els que compleixen la paraula donada o fan pinya amb el PP ", ha declarat Meco, que ha afegit:" Reflexionen, siguin d'aquells polítics que compleixen el que diuen i més si ho signen davant la ciutadania ".

Compromís:"revisar retribucions i prerrogatives"

Des de Compromís la diputada Mireia Mollà defensa que els expresidents puguin posar al servei de la societat la seva experiència i coneixements en el CES però la discrepància és "que en el CJC i en el CES no", de manera que a dia d'avui "PSPV i PP no rebaten que en el CES podrien tenir una participació activa, el quid de la qüestió és la retribució i les prerrogatives "i ha instat a obrir el debat sobre" el tracte econòmic "que se li pot donar a un expresident.

PSOE i PP:"prestigiar la política"

El diputat del Partit Popular Alfredo Castelló insisteix que no creuen "ni en revenges ni en odis", sinó en "prestigiar la política" i als que han ostentat el més alt càrrec a la Generalitat.

"No creiem en desterraments al CES ni a revocacions de càrrecs públics, això no té a veure amb la democràcia representativa", ha assenyalat, per preguntar si amb les incompatibilitats es vol "condemnar a morir de fam a qui exerceix aquest càrrec públic", el que promouria la "fugida dels millors".

Per la seva banda el síndic socialista Manuel Mata assenyala que el tema econòmic "no ho ha proposat ningú en cap de les esmenes" i pregunta a la diputada de Podem "on era quan ell estava signant la querella contra Camps". "Portem quatre anys incrementant la transparència, però en aquest tema en concret és l'únic que tenim discussions perquè vostès no creuen que hi hagi dignitat en cap expresident, no creuen que l'hagi en els que vinguin"