Compromís repetirà aliança amb Chunta Aragonesista (CHA) i Per Un Món Més Just (PUM + J) per a les eleccions europees del pròxim 26 de maig. També ha aconseguit sumar a Més per Mallorca i vol afegir a Nova Canàries. Fons de la coalició valencianista asseguren  que i té oberta una plaça per part d'en Marea, en funció de com resolgui els seus problemes interns la confluència gallega de Podem. Amb aquestes incorporacions, Compromís busca omplir el buit deixat per Equo, que va concórrer amb ells el 2014, però aquest any ho farà al costat de Units Podem.

En els últims comicis al Parlament Europeu, la coalició Primavera Europea va aconseguir 302.266 vots, un (1,92% del total) i va treure un eurodiputat, escó que primer va ocupar Jordi Sebastià, de Compromís, i després va quedar en mans de Florent Marcellesi, de Equo, en virtut de l'acord assolit per les dues formacions que lideraven la candidatura.

Objectiu: un europarlamentari

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha mostrat a Europa Press la seva confiança que podran mantenir la seva representació a l'Eurocambra malgrat l'abandonament d'Equo, ja que la seva formació ha crescut en votants des 2014.

A més, segons Baldoví, creuen que el fet que les eleccions europees coincideixin en aquesta ocasió amb les locals i autonòmiques facilitarà que els qui els votin per als ajuntaments i les Corts Valencianes fiquin també la seva papereta a l'urna per al Parlament Europeu.

El seu eurodiputat, Jordi Sebastià, es va a presentar a les primàries internes per tornar a ser el cap de llista de la coalició amb l'objectiu de fer-se almenys amb un dels 59 escons que corresponen a Espanya (cinc més que el 2014).

En les últimes europees, la llista de Primavera Europea va obtenir 302.266 vots, un any després, en les autonòmiques de 2015, Compromís va recaptar més de 450.000 suports i en les últimes generals va arribar als 655.895 sufragis.

Tenint en compte aquesta evolució, Baldoví està convençut que podran revalidar el seu lloc a l'Eurocambra tot i la marxa d'Equo, que amb la seva organització estatal tenia un paper clau en la candidatura i que ara ha preferit continuar en les europees amb el seu actual aliança amb Podem i IU.

Divisió en els nacionalistes de Més

Per als comicis de maig, la llista de Compromís ja ha sumat un nou soci: Mes per Mallorca, formació nacionalista balear nascuda el 2010 i que ara governa l'arxipèlag amb el PSOE. En 2014 va decidir no presentar-se a les europees, però van recomanar votar a la llista que va encapçalar ERC o a Primavera Europea, a la qual ara s'incorpora.

L'adhesió a la candidatura que lidera Compromís es va prendre aquesta setmana i va deixar a Mes per Mallorca partida en dos. La vicepresidenta de Balears, Bel Busquets, va proposar una aliança amb els independentistes d'ERC i Bildu per a les europees, però va ser derrotada per un sol vot.

I esperen sumar també a Nova Canàries, la formació canària que lidera Román Rodríguez que va concórrer amb el PSOIE en les últimes eleccions generals. El 2009 ja van estudiar la possibilitat de presentar-se amb l'Europa dels Pobles-Verds (Edp-V), però finalment no va quallar i fins ara no han participat en comicis europeus.

A més, Compromís té pràcticament tancats sengles acords amb la Chunta Aragonesista (CHA) i el Partit Castellà perquè repeteixin en la coalició de la qual ja van formar part en 2014, i manté converses per renovar un acord també amb el Partit per un Món Més Just (PUM + J) i la formació de Ceuta Caballas. També aspiren a un nou fitxatge, el de Coalició per Melilla.

Atents a la crisi d'En Marea

La formació valenciana també guarda a una plaça en la coalició a part d'En Marea, la confluència gallega de Podem integrada per la formació Esquerda Unida, Anova, Equo i les 'marees' locals.

Segons han informat a Europa Press fonts de la coalició, la presència dels gallecs en la nova Primavera Europea dependrà de les decisions que puguin adoptar en les pròximes setmanes les diferents formacions que integren A Marea, que travessa una greu crisi interna i podria acabar trencant-se.

De moment, la direcció d'En Marea, capitanejada per Luis Villares, no ha descartat la possibilitat de concórrer amb Units Podem, però tampoc ha tancat la porta a explorar una aliança amb Compromís. Per la seva banda, Anova, que té una bona relació amb els valencians, ni tan sols ha decidit què farà en el cas d’En Marea es trenqués.